Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Наше новине морају бити угушене!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 05. 2013.

Извор: Наше новине

Наше новине морају бити угушене!

На највишем државном нивоу одлучено да се наш лист економски затре. Чешља се финансијско пословање, државним предузећима забрањено да се оглашавају, а клијентима се „другарски саветује" да нам не дају рекламе

 


Убити птицу ругалицу! Након пресретања и легитимисања директора Вука Вучуревића од стране лица која су се представила као службеници БИА, настављају се притисци на редакцију нашег листа који долазе из самог врха државе. Према информацијама до којих смо дошли, најнезадовољнији нашим писањем је први потпредседник Владе Србије Александар Вучић,  који  је преко својих људи чак забранио функционерима Српске напредне странке да говоре за Наше новине. Како сазнајемо из кругова блиских Влади, на највишем нивоу скован је план да се Наше новине економски угуше и да се у што краћем року обустави њихово излажење.
 Стигла је директива да се детаљно проучи економско пословање новина и да се у случају најмање неправилности реагује блокирањем рачуна Наших новина. Поред пореских и финансијских служби, које су добиле своја задужења у рушењу вашег листа, формиран је и један тим људи покушава да истражи ко стоји иза листа, тачније ко га финансира. Циљ је да се притиском на инвеститоре онемогући даљи рад редакције. Такође, јавна предузећа која контролишу партијски људи су упозорена да се не оглашавају у Нашим новинама - тврди наш добро обавештени
извор из Владе.

Пореска на вратима

Према његовим речима, врло је вероватно да ће нашу редакцију ових дана обићи и ванредна финансијска инспекција, са задатком да по сваку цену ископа неку неправилност у раду.Нажалост, притисак није ишао само пут државних предузећа, него и приватних компанија које су се оглашавале у Нашим новинама. У току јучерашњег дана редакцији се јавио директор једне компаније коме је сугерисано да „не би било паметно да настави да објављује рекламе" код нас.
 Позвао ме је један господин, иначе новинар за кога се сматра да је врло близак властима, и „другарски" ме посаветовао да би било боље да се не оглашавам у Нашим новинама. Када сам га упитао зашто, рекао је: „Па, видиш, неки људи би то могли погрешно протумачити" - каже привредник који је из разумљивих разлога тражио да остане анониман.

Антрфиле : Болни споразум

Оно што је највише потресло челне људе режима јесте писање Наших новина о преговорима, а касније и потписивању Споразуму у Бриселу јер је наш лист једини у Србији износио критичке осврте на поменути документ и статус Косова, који је тиме доведен у питање.
  У Влади су очекивали максималну подршку медија у тој за њих врло деликатној ситуацији и врло су их потресли текстови у којима се преиспитива 10  да ли је Дачић потписом у Бриселу практично признао независност Косова и устав државе коју су доскора сви називали „такозваном". Они су то врло тешко прихватили јер су приватно убеђени да су учини 11  оно што је најбоље за Србију - каже наш саговорник близак Влади Србије.
Притисак на Наше новине иде толико далеко да је уредницима неких електронских медија сугерисано да у тзв. прелиставању штампе не читају наш лист или да барем избегавају наслове који директно нападају државни врх.
Наше новине ће и поред очигледних и бруталних покушаја да се утиче на нашу уређивачку политику наставити објективно да информишу јавност служећи првенствено интересима грађана Србије, а никако ситним страначким, режимским или опозиционим, дневнополитичким циљевима.

Читава Србија подржала Наше

Телефон редакције Наших новина јуче није престајао да звони. Читаоци из свих делова Србије јављали су се да пруже подршку новинарима и уредницима нашег листа и да изразе забринутост и огорчење због покушаја застрашивања и утицаја на уређивачку политику.
„Хвала вам што постојите, ви сте једина светлост у овом медијском мраку", рекао је Милован из Ниша, док Драган из Ужица признаје да је досад нередовно куповао Наше новине, али да је почео свакодневно да их чита након што смо открили аферу око епидемије у локалној болници. „Имате нашу подршку, Ужичани вам захваљују што сте раскринкали докторску мафију, а надамо се .  да ћете раскринкати и ове друге. Не одустајте и не посустајте", поручио је он. Редакција нашег листа
свима њима захваљује на подршци и обећава да ће, као и досад, професионално и без компромиса радити свој посао.


Злоупотреба Агенција!


Како нам је објаснио извор у БИА, ово није први случај да се на овај начин злоупотребљава Агенција у ко зна већ које сврхе.
 То што се десило вашем директору је, тврдимо, дело неких других структура. Ми не пресрећемо људе на улицама и не понашамо се на тај начин. Наши оперативци ни с ким не ћаскају на улици. Ако имамо потребу да са неким разговарамо, ми га уредно позовемо. Неко нас је озбиљно злоупотребио са само њему познатом намером. Не знам да ли им је био циљ да компромитују Агенцију или да на вашу медијску кућу изврше некакав притисак - каже саговорник Наших и додаје да се већ догађало да су људи били пресретани на улици и да су им показиване значке
и легитимације које су мање или више налик онима које носе њихови оперативци.  То је лажно представљање, а то је тешко кривично дело.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси