Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Заплена опреме решење за пиратске емитере
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 05. 2013.

Аутор: Б.Б. Извор: Политика

Заплена опреме решење за пиратске емитере

Удружење радио-станица Србије РАБ затражило је јуче од надлежних државних институција да, осам година од када су подељене фреквенције на конкурсима, што пре реше нагомилане проблеме емитера, пре свих постојање бројних пиратских радио-станица.

РАБ Србија сматра да је обавеза Републичке радиодифузне агенције (РРА) и Републичка агенција за електронске комуникације (Рател) да штите права легалних емитера и да је неопходно да се ангажује већи број људи који раде при Агенцији за телекомуникације, као и подршка полиције за технолошки криминал.
Горан Караџић, заменик председника Савета РРА, каже за „Политику” да потпуно разуме колеге и подржава њихов вапај за решењем ситуације.
– Сматрам да проблем треба да се реши системски, управо на начин који су навели, а то је повећањем броја овлашћених инспектора у Министарству телекомуникација. РРА и Рател су у претходних осам година учинили све што смо имали на располагању против сваког пиратског емитера у Србији – наводи Караџић.
РРА стави службени печат на опрему са које се нелегално емитује, али пирати га сломе и наставе да раде, упозорава наш саговорник.
– Ми онда поднесемо кривичну пријаву за ломљење службеног печата, као и кривичну пријаву тужилаштву за високотехнолошки криминал. Систем је неефикасан и ми смо тражили да се у Министарство телекомуникација врате инспектори који имају овлашћења да одузму предајник до окончања поступка. Колико је мени познато, само један инспектор ради овај посао за целу Србију. И судије су изузетно благе, али као члан независног регулаторног тела поштујем независност
судства и не желим да коментаришем њихове одлуке – додаје заменик председника Савета РРА.
Када овлашћени из РРА изађу на терен, морају да воде и полицију са собом, јер су овакве ситуације пуне ризика, објашњава наш саговорник.
Суочени смо и са физичким претњама, протестима. Полиција води рачуна о заштити извршилаца, а не може да одузима опрему и сама спроводи одредбе закона. Због тога пирати одмах настављају са нелегалним радом. Имали смо, тако, и један случај у унутрашњости Србије: после наше интервенције, човек је наставио нелегално да ради. Ми одемо и видимо да печат и даље стоји. Он је пробио друга врата на зиду и ставио шток. И каже да он није сломио печат. Ми смо онда запечатили и та друга врата, али право решење јесте да се коначно успостави систем у коме ће неко имати овлашћења да одузима опрему са којом се нелегално ради – каже Горан Караџић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси