Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бахати Цвијан у рукама Тужилаштва
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 05. 2013.

Извор: Наше новине

Бахати Цвијан у рукама Тужилаштва

Тужилаштво и МУП под хитно морају да реагују у случају Владимира Цвијана, који је угрозио безбедност директора и главног уредника Наших новина чије је фотографије делио у Народној скупштини и широм Београда! Без икакве основе, измишљајући да је неко хтео да објави фотографију његовог шестогодишњег сина, Цвијан је Антонија Ковачевића и Вука Вучуревића назвао педофилима и на тај начин не само укаљао углед већ и озбиљно угрозио безбедност ова два човека.

Ко ће бити крив ако се деси нешто овој двојици људи или неком члану наше редакције, ако се некоме „омакне“ па поверује у гнусне лажи које је Цвијан изнео насред скупштинског хола? У том истом холу он је преко новинарке Наших отворено претио Ковачевићу и Вучуревићу, рекавши да је својим пријатељима дао адресу Наших новина и да то њих двојица треба да схвате као претњу! А то је, како тврде адвокати, кривично дело угрожавања безбедности лица.

Такође, владајућа Српска напредна странка ову особу мора и по моралној и законској обавези да разреши свих државних функција због атака на новинарску професију и компромитовање људи који воде Наше новине и позива на њихов линч.

 

Да апсурд буде већи, Владимиру Цвијану додељене су функција и плата за место председника скупштинског Одбора за уставна питања и законодавство! Да ли човек који угрожава животе људи заиста треба да буде неко ко се пита за законе у Србији.

А да су његови поступци најблаже речено скандалозни потврдили су и људи из врха Српске напредне странке. Верољуб Арсић, шеф посланичке групе СНС-а у Скупштини Србије, рекао је за Наше новине да потези Владимира Цвијана нису став странке већ његов лични.

- Иза Цвијановог става не стоји СНС. Упутио бих апел посланицима, али и новинарима, да се достојанствено понашају јер се оваквим поступцима урушава достојанство Скупштине - каже Арсић. И Зоран Бабић, посланик СНС-а и председник Административног одбора Скупштине, такође се у име странке оградио од Цвијановог понашања.

- Такво чињење не представља ни став странке, ни став Скупштине, као што је рекао председник Скупштине Небојша Стефановић. Донекле разумем његову забринутост за породицу. Он се бави јавним послом и праг заинтересованости јавности за живот јавних личности је на вишем нивоу, и Цвијан би требало да прихвати то. Не подржавам његова дела, не могу да их разумем нити оправдам. То није став СНС-а, ми смо се увек изјашњавали да смо против напада на медије, иако су нас у време медијске кампање медији бесомучно нападали - каже Бабић. На питање да ли ће расправљати о Цвијановом скандалозном понашању и да ли ће сносити одговорност, Бабић каже да ће СНС реаговати саопштењем.

- То је унутарстраначко питање, а свој став странка ће званично саопштити. За сада се СНС, као ни председник странке Александар Вучић, није огласио поводом поступака свог истакнутог члана коме би, ако има правде и морала, требало одузети све државне функције које обавља. Тома Фила, адвокат и саветник премијера Ивице Дачића, каже за Наше новине да је Цвијаново понашање првенствено за моралну осуду.

- Цвијан треба да се позове на моралну одговорност - каже Фила.

Тужилаштво поступа по Ковачевићевој пријави

У Првом основном тужилаштву речено нам је да се „ради на случају Наших новина“.

- Оно што за сада можемо да вам кажемо јесте да смо добили кривичну пријаву Антонија Ковачевића против Владимира Цвијана за угрожавање сигурности лица и да је заведена. Тужилаштво ће проверити све наводе из пријаве и поступити на основу тога - рекао је тужилац Љубивоје Ђорђевић.

У Кривичној пријави коју је Ковачевић поднео против Цвијана пише и оно што је посланик СНС-а поручио новинарки Наших, коју је назвао дебилушом, а која га је након првих претњи упозорила да је срчани болесник:

„Је.е ми се што си срчани болесник! Умри. Је.аћу вам мајку свима. Видећете ви ко је Владимир Цвијан!“ Како сазнајемо, полиција такође ради на прикупљању доказа и чињеница које ће бити прослеђене тужилаштву ради даљег поступања.

УНС: Зорићу, шта сте предузели?

Удружење новинара Србије тражи од Тужилаштва и полиције да хитно истраже и јавно саопште све чињенице у вези са угрожавањем безбедности директора и главног и одговорног уредника Наших новина, Вука Вучуревића и Антонија Ковачевића УНС се обратио портпаролу Републичког јавног тужилаштва Томи Зорићу тражећи одговор на питање шта је Тужилаштво предузело поводом дистрибуције ових плаката.

НУНС: Позив на линч

Независно удружење новинара Србије најоштрије осуђује то што је посланик Владимир Цвијан злоупотребио Скупштину Србије и посланички мандат да би се обрачунавао с дневним листом Наше новине. НУНС очекује да тужилаштво и полиција утврде чињенице у вези с угрожавањем безбедности директора Наших новина Вука Вучуревић и главног и одговорног уредника Антонија Ковачевића, тиме што су на плакатима грађани позвани да их, као педофиле, пријаве полицији.

- Дистрибуција оваквих плаката представља позив на линч медијских посленика и зато према ауторима и дистрибутерима ове срамне и опасне кампање морају бити предузете законске мере - навео је НУНС.

Синдикат новинара: Недопустиви притисци

И Синдикат новинара Србије протестовао је због претњи које је Цвијан упутио директору и главном и одговорном уреднику Наших новина, Вуку Вучуревићу и Антонију Ковачевићу. Синдикат такође протестује због тога што је Цвијан оптужбе против руководства београдског дневника изнео у Скупштини Србије и сматра да су притисци на медије недопустиви.

Злоупотребио странку

Пре него што је Цвијан поделио скандалозне летке у Скупштини, они су дељени прво у околини наше редакције, а потом и по свим крајевима Београда. Како сазнајемо, Цвијан је за овај „посао“ ангажовао омладинце СНС-а из београдских општинских одбора да штампају и деле компромитујуће памфлете.

Говор тела - говор мржње

Психолог и стручњак за „читање“ говора тела, који је због „деликатне“ ситуације молио да остане анониман, за Наше новине анализирао је „наступ“ Владимира Цвијана насред Скупштине Србије:

- Агресиван наступ господина Цвијана додатно је подупрт говором мржње, који обилује неоснованим оптужбама уз негативно етикетирање! Господин Цвијан и иначе има укочен став, који је у овом наступу посебно наглашен. Стиснута песница са истуреним кажипрстом доживљава се као симболична батина којом говорник „бије“ оне којима се обраћа. То је најнепријатнији гест који се може употребити у комуникацији, нарочито ако упереним прстом говорник удара такт који ритмички прати изговорене речи. Према речима нашег саговорника, очи, које су један од најважнијих чинилаца у комуникацији, могу без изговорене речи пренети осећај и намеру у само једном погледу.

- Ипак, најискреније, ова анализа и није потребна! Он не само да је изговорио оптужбе већ их је и написао, и то довољно говори о самој намери дотичног господина. То је сасвим довољно да се сваки гледалац згрози над оваквим испадом - коментарише наш саговорник.

Реакције колега

Драгољуб Петровић, „Данас“

Хитно здравствени прегледи

- Према критеријуму Цвијана, педофили су сви они новинари и уредници који скупе петљу да у овом „историјском“ моменту за нашу земљу, да извините на изразу - карају напредњаке - безгрешна бића неодређеног пола и узраста. Овакав бизаран напад на Наше новине у сваком случају показује да хитно треба увести редовне здравствене прегледе за народне посланике.

Славиша Лекић, „Статус“

Маја Николић српске политике

- Владимир Цвијан је Маја Николић српске политике.Они имају „тај поглед“ због кога ми просто долазимо у ситуацију да патимо за временом Милошевића што се тиче медија. Иако је тада било невиђених притисака на медије, ипак се у неку руку радило суптилније, а ова данашња власт то ради грубо и отворено.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси