Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мице убице и продужени викенд
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 05. 2013.

Аутор: Ивана Вујанов Извор: Дневник

Мице убице и продужени викенд

Ситуација с РТВ претплатом мења се из часа у час, а супротстављени табори забијају голове из нећлогућих позиција, усредсређени не толико на победу, колико На покушај да до ногу потуку „ове друге". Несрећни чланови Радне групe Министарства културе и информисања пишу убрзаним темпом, као сценаристи шпанских ТВ сапуница. Тако је пред нама ко зна која по реду верзија Нацрта закона о електронским медијима, а све због плаћања претплате.

Подсетимо, већ неколико месеци траје халабука око Нацрта закона који је, на све гласније протесте претплатника да квалитет понуђеног програма не оправдава цену коју месечно за њега морају да издвоје, одлучио да укине РТВ намет и остави Јавни сервис Србије без великог парчета сигурног прихода. Проблем је, међутим, био у томе што се с овом одлуком, из различитих разлога, не слажу ни економисти ни новинари, па чак ни чланови Радне групе. Ситуација се до те мере закомпликовала да сада постоје две верзије - једна с претплатом и једна без ње, а од министра културе Братислава Петковића зависиће која ће се наћи на посланичком гласању.

За обичног гледаоца ово значи да се наставља стара дилема - да ли да и даље изигравају дежурне луде и плаћају, или да се поведу за, сад већ скоро три четвртине Србије, и прецртају у глави и новчанику ставку звану „РТВ претплата"? Остаје им да се искуственим путем определе за једно од два царства: друштвену одговорност или грађанску непослушност.

Нажалост, ово потоње исплатило се оним „храбријима" више пута. Сетите се само вести о погодностима месечне отплате заосталих дуговања за струју и кирију, уз масовно опраштање камате. Очекујем само да крену да проглашавају „најнеплатишу месеца", па да направимо пун заокрет ка тоталном лудилу. А да смо у праву показује и објашњење последње верзије Нацрта у којем се дословце наводи да ће се, с обзиром на то да претходних година велики број грађана није редовно плаћао РТВ претплату, за наплату ненаплаћених потраживања за претплату по претходном Закону о радиодифузији примењивати „општи рок застарелости". У преводу: честитамо неплатишама!

Да се Годо и даље чека потврђује дебело кашњење рачуна за струју, на коме се до сада налазила ставка РТВ претплата. Нејасноје, међутим, зашто јер би до укидања претплате требало да прође бар неко време - док се министар не се приклонити царству, док нацрт не дође пред Скупштину, док не одћути осам дана у „Службеном гласнику"...

Додуше, могуће је и да рачуни касне због продуженог викенда, на потезу Врбица Цвети Први мај Велики петак три дана Ускрс астари годишњи одмор викенд. Мице Убице из јавног сектора овога пута, хтелене хтеле, биле су на страни наших испражњених новчаника.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси