Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вучићу, исти си Тадић!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 05. 2013.

Извор: Наше новине

Вучићу, исти си Тадић!

Александар Вучић, председник Српске напредне странке, ни после недељу дана још није јавно изнео став да ли ће посланик његове странке и председник Одбора за уставна питања у Скупштини Србије Владимир Цвијан, који је јавно претио новинарима, уреднику и директору редакције Наших новина, Антонију Ковачевићу и Вуку Вучуревићу, бити смењен.

 

Да ли неоглашавање вицепремијера Србије по овом питању значи да се угледао на толико критикованог Бориса Тадића, бившег председника државе, па, иако су им функције и странке различите, користе исте методе када је моћ у питању?

„Нити смрде нит миришу“

Зашто данас Вучић, као што је некада радио Тадић на партијским састанцима далеко од очију јавности, зна да „оспе паљбу“ по својим блиским сарадницима, док пред јавношћу или ћути или даје изјаве које, како се то у народу каже, „нити смрде нит миришу“? Има ли сличности између Тадића и Вучића?

Цвијетин Миливојевић, директор агенције „Прагма“, не само да сматра да сличности има већ истиче и неколико паралела које се могу повући између понашања Вучића данас и Тадића некада.

- И данас као и у време претходне владе користе се увијене претње да се медијима узме слобода. Вучић би требало да се огради од понашања свог посланика, не само зато што је то његова обавеза као водећег човека у држави већ и због тога што би добио и нове политичке поене. Али, медији су потпуно заборавили шта су била обећања СНС-а у изборној кампањи и полазе од тога да је сада СНС, као некада ДС, богом дан да нас уведе у ЕУ. Дакле, преузели су по инерцији оно што се зове „навијање медија“. И данас, као и у Тадићево време, зна се ко су оглашивачи у „милим“ медијима и ко никада неће бити оглашивачи у оним „другим“ медијима. Та врста некритичности некад према Тадићу, а сада према Вучићу, на неки начин аболира јуче Тадића, а данас Вучића да имају такве односе према медијима - каже Миливојевић.

Огледало политичке елите

Политиколог Зоран Стоиљковић подсећа да је Тадић у свом мандату често опомињао „мангупе у својим редовима“, али да никада није ствар с њима истерао до краја.

- Много је теже и захтевније реаговати када се ради о понашању сопственог политичког естаблишмента, али то је својеврстан тест принципијелности понашања и тест, у овом случају, и за Вучића и за парламент. Управо Тадићеве најаве које није остварио су испит који ДС, по мишљењу бирача, није положио. И то треба да буде неке врста опомене свакоме ко дође на власт јер најављујете нешто па то не реализујете, а бирачи памте - каже Стоиљковић напомињући да би у случају „Цвијан“, пре свих, требало да реагује парламент јер је то огледало понашања политичке елите.

Бабић спасавао образ СНС

Цвијетин Миливојевић каже, да је којим случајем саветник Александру Вучићу, да би му саветовао да не чека да га медији прозивају већ да се сам огради од кабадахијског потеза свог страначког колеге.

- Али, има једна добра ствар у томе. Није реаговао Вучић, али јесте заменик шефа посланичке групе СНС Зоран Бабић, који је изнео да Цвијаново понашање није став СНС-а. Битна ствар је, да се подсетим и тренутка после избора када се лицитирало ко ће бити министар правде у новој влади, а лицитирало се именом Владимира Цвијана, да је онда Вучић сам изашао у медије и послао поруку:

„Управо зато што се самокандидује, неће бити министар правде.“

Дакле, нисам сигуран да је Вучић сувише очаран правничким и политичким достигнућима господина Цвијана. Он јесте у једном тренутку био појачање за ту странку, али СНС је у том моменту био опозициона партија и он је стигао директно из Тадићевог кабинета. Цвијан је екстрем и очито је да он за свој потез нема подршку из своје политичке странке - каже Миливојевић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси