Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ТВ Пачир
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 05. 2013.

Аутор: Драган Илић Извор: Време

ТВ Пачир

Апсолутни ТВ хит претходне недеље била је вест о малој, локалној ТВ станици у месту Пачир надомак Бачке Тополе. Лепо село, Мађари, Срби и остали живе спокојним животом војвођанске равнице. Да будем прецизан, 2948 становника, од којих је 2396 пунолетно.

Гледаоцима у Пачиру напросто је досадило да у понуди кабловских канала углавном нема садржаја који се на било који начин тичу њихових живота. Замислите молим вас, међу 30 Пинкових програма, међу националним и регионалним ТВ станицама није било ништа што има везе са овим местом и његовим житељима.

Пачирци су преко Месне заједнице набавили ТВ опрему и направили сопствену ТВ станицу која дневно производи до 3 сата сопственог програма, што је чак и за неке националне емитере недостижна количина. Телевизија није комерцијална, она је у служби гледалаца, огласи су бесплатни, нема политичке пропаганде ни реклама. Звучи као ТВ бајка!

На телевизији су запослени ентузијасти Золтан Сомбати (председник савета МЗ Пачир), Игор Пожарковић (сниматељ и монтажер) и новинарка Гизела Комароми. По гледаности је ова телевизија потукла до ногу конкуренцију и све "велике"

телевизије. Звезде овог програма су локалци, мештани, који могу једни другима да честитају празнике и весеља, имате преносе активности свих конфесија, слике славља, приче о проблемима пољопривредника, пецању, орезивању воћа или усељењу у нову кућу.

Парадоксално – програм се види само у Пачиру и суседном селу Старој Моравици, јер су аутори одбили ширу дистрибуцију, рецимо у Бачкој Тополи. Њихова жеља је да у времену глобалних медија сачувају душу своје телевизије и баве се животима својих гледалаца. Људе напросто занима шта раде њихове комшије, па телевизија има улогу комуналног информативног сервиса.

Идеју су преузели из Енглеске где постоје сличне локалне ТВ станице, које су независне од новца од маркетинга или политичких странака. У Британији су такође, за дивно чудо, опстали и локални штампани медији, новине које имају дугу традицију и поверење читалаца. У Пачиру је тако био "Информатор", али су у МЗ проценили да постоји потреба за ширим информисањем гледалаца.

Ова, само наизглед медијска аномалија у својој суштини је веома озбиљна порука свима који желе да је чују. Као што су политичке партије изгубиле поверење грађана, обесмисливши идеју бирања постизборним коалицијама, губитком идеолошке и етичке подлоге свог деловања, слична опасност прети и ТВ програмима.

Савремени ТВ програм је гледаоцима наметнуо теме, бомбардујући га непотребним и бесмисленим информацијама. Рекламе и политичка пропаганда су обесмислиле идеју дијалога, јер је данашња телевизија глува. ТВ Пачир у својој ревизији и критици савремене телевизије иде корак даље!

Аутори су приметили, што донекле приписујем и војвођанском темпу живота, да су прилози о животу у Пачиру бесрамно кратки! Шта неко може да сазна из пар минута смандрљаног прилога из Пачира на некој националној или регионалној телевизији?

Чика Захарије Трнавчевић је на ово скретао пажњу колегама дуги низ година. Род малина никог не занима док не почну штрајкови, па је чика Захарије предлагао колегама из информативне редакције наслове као "Старац силован у малињаку".

Без панике, чича је добро, хвала богу, ал’ неко месецима рмбачи по малињаку да до рода уопште дође. Сваки становник Пачира има прилику да буде на својој телевизији, а прилози су монтирани како бог заповеда, лалински лагано. Нема потребе за скраћивањем, лепо видите комшије како раде или се веселе и надмећу у спортском риболову. Нема реклама ни вести, нигде се ником не жури. Свако може бити звезда.

Верујем да ћете се можда подсмевати овој ТВ утопији, али ја сам сигуран да су у Пачиру открили рупу у глобалној ТВ мрежи. Данас су информације из било ког дела света доступне у сваком тренутку, чак и на мобилном телефону. Оно што не знамо јесте како живе људи око нас – што мења курс телевизије у новом правцу.

Ријалити није артифицијелни живот, већ живот обичних људи. Ако су гледаоци спремни сатима да блеје у "Фарму", зашто да не гледају своје комшије на правим фармама, па их комшије још и поздраве. Иначе, све организације које окупљају грађане интензивирале су активности, људи су активнији у својој средини, а локална телевизија је постала око грађана које помно прати где се троше заједнички новци.

Аутори се такође надају да ће медијска експанзија афирмисати и живот на селу – да би млади остали и покренули пољопривреду. Укратко, потражите на Јутјубу ТВ Пачир и упознајте се са овим лепим селом, са ендемски независном телевизијом.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

14.07.

2013.

Branislav Bajagic [нерегистровани] у 05:38

Kontakt

Da li mogu dobiti kontakt TV Pacir?
Branislav Bajagic
060/6096709
bbajagicb@gmail.com

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси