Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Конкурс успорава дигитализацију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 05. 2013.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Расписан јавни позив за доделу некадашње фреквенције Авале

Конкурс успорава дигитализацију

Један од највећих проблема је недостатак фреквенција за тестирање мреже.

Упркос томе што је заузет став да је некадашња фреквенција ТВ Авале неопходна за дигитализацију, без које би тај процес у Србији могао бити знатно успорен, конкурс за доделу ове националне фреквенције је ипак расписан.

Прелазак на дигитално емитовање телевизије завршен је у 21 земљи у Европи, док процес дигитализације у Србији много касни, а један од највећих проблема је управо недостатак фреквенција којим би се тестирали параметри мреже и опрема за дигитално емитовање ТВ сигнала.


Став Емисионе технике и веза и Републичке агенције за електронске комуникације (Рател) био је да се фреквенција коју је користила ТВ Авала не додељује емитерима, пошто је неопходна у процесу дигитализације. Расписивањем овог јавног конкурса та фреквенција не може да се користи за припрему пуне дигитализације, па ће зато овај процес вероватно бити успорен. Самим тим, доводи се у питање завршетак дигитализације за који је рок 17. јун 2015. Такође, велики део опреме, финансиране кроз европске фондове, не користи се управо због недостатка фреквенција.
На недавном скупу о дигитализацији сви кључни актери у држави сложили су се да је проширење Иницијалне мреже на канале које је до недавно користила ТВ Авала, кључно како би се направио помак у процесу дигитализације. Међутим, убрзо потом, од тога се из непознатих разлога одустало и донета је одлука да се ова фреквенција са националном покривеношћу додели путем конкурса.


У РРА кажу да је то одлука Министарства трговине и телекомуникација, а у том министарству, с друге стране, одговорност приписују Министарству културе и информисања.


Помоћник министра трговине и телекомуникација Небојша Васиљевић каже за Данас да је њихово министарство о неопходности расписивања конкурса за доделу поменутих фреквенција обавестило Министарство културе дописом од 19. априла, у коме је наведено да је „РРА у законској обавези да распише конкурс за доделу поменутих фреквенција у насталим околностима“.


Заменик председника Савета РРА Горан Караџић објашњава за наш лист да је РРА тражила да фреквенција иде на конкурс како би програмска понуда била богатија, јер је тако било предвиђено и раније када је била додељена Авали, па да не види разлог зашто не би и сада било тако.
С друге стране, директор Ратела Милан Јанковић каже да је конкурс за доделу фреквенције успорио процес дигитализације, јер је та фреквенција могла да буде искоришћена за покривање 70 одсто територије Србије дигиталним сигналом већ до краја 2013. Он је истакао да су уместо по фазама до лета 2015. могли да дигитализују Србију до краја године.


На питање Данаса у којој се фази налази процес дигитализације, државни секретар за телекомуникације Стефан Лазаревић каже да би ЕТВ требало да заврши све пројекте до средине јула, евентуално до августа, као и да рад на тим пројектима тече по плану и да он не очекује кашњења.


- До краја јуна би требало да се заврши са свим регулаторним стварима, ту пре свега мислим на Закон о електронским медијима, који би ускоро требало да се нађе на јавној расправи, као и на доношење измена правилника. Завршен је предлог шеме помоћи у процесу дигитализације, па ће се у наредних неколико недеља радити на прецизирању овог предлога, објашњава Лазаревић.


Без пријава за фреквенцију


На конкурс РРА за доделу фреквенције коју је некада користила ТВ Авала још нема пријављених емитера, али рок за пријаве траје још скоро два месеца. Очекује се да ће се највећи број интересената на конкурс пријавити у последњих неколико дана пре истека рока.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

24.05.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 10:49

Daj boze da se srbi sloze

Posto kljucni akteri (dva ministarstva, dve republicke agencije i jedno javno preduzece) ocigledno nisu uspeli da se sloze oko resenja ovog jednostavnog problema, bilo bi dobro da Vlada Srbije donese dodatu odgovarajucu Odluku o dopuni Odluke o izmenama Strategije za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa u Republici Srbiji (sa Akcionim planom).

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси