Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕНПА: Слободни медији су основа демократског друштва
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 05. 2013. Марко Петровић

Извор: Блиц

Генерална скупштина ЕНПА у Београду

ЕНПА: Слободни медији су основа демократског друштва

Слободни медији основа су сваког демократског друштва, због чега се Европска асоцијација новинских издавача (ЕНПА) противи покушајима да се слобода штампе ограничи било каквом законском регулативом, оценио је јуче генерални секретар ЕНПА Ивар Русдал.





Таквих покушаја, како је Русдал рекао на семинару о слободи штампе у београдском хотелу “Хајат”, има и на нивоу Европске уније.

- Сврха слободе штампе није да заштитите оно што вам се допада него да заштитите оно што вам се не допада - рекао је Русдал који је у Србију допутовао како би председавао Генералном скупштином ЕНПА, која се данас одржава у Београду. Домаћин скупштине је Асоцијација медија, која је од пре две године члан ЕНПА. Говорећи о стању у Србији, Русдал је оценио да земља “полако, али сигурно” излази из “постјугословенске коме”.

Он је као веома храбре оценио последње потезе Владе Србије у вези са Косовом, рекавши да је тиме повећан углед државе у Европи. Да се ствари у Србији крећу у позитивном смеру, сложио се и шеф делегације Европске комисије у Србији Венсан Дежер, који је оценио да се Србија креће ка преговорима о приступању ЕУ, јер је завршила сарадњу са Хагом, направила искорак у дијалогу са Приштином и урадила доста тога на плану реформи у области судства, слободе медија... Он је посебно значајним оценио доношење медијске стратегије која се залаже за транспарентно власништво медија и њиховог фи нансирања, али истиче да је и даље проблем начин фи нансирања јавних сервиса. Проблема, како је рекао, има у области етичких и професионалних стандарда у медијима, али је истакао и да је тешко имати слободне новинаре, који раде за мале плате и у тешким условима.

Дежер је похвалио то што у Србији функционише Савет за штампу као саморегулаторно тело, али је замерио то што ово тело не може да функционише без иностраних донација. Тијана Бајовић, заменица генералне директорке Издавачке куће “Рингиер Аxел Спрингер”, која издаје “Блиц”, рекла је да се од власти у Србији очекује да створи одговарајуће законске оквире за остваривање медијских слобода и транспарентности власништва у медијима.

- Очекујемо и ефикасну заштиту ауторских права и интелектуалне својине и јасну регулативу у засад нерегулисаном пољу дигиталних медија. Нашем штампаном и дигиталном садржају сада недостаје основна законска заштита, што угрожава озбиљне новинарске подухвате, као и многа радна места. И наравно, очекујемо одсуство било каквих покушаја да се угрози слобода штампе - оценила је Бајовићева.


Антрфиле : ШТА ЈЕ ЕНПА
Европска асоцијација новинских издавача окупља 22 националне асоцијације издавача из земаља ЕУ, као и асоцијације из Норвешке, Швајцарске и Србије. У оквиру тих националних асоцијација послује 520 издавачких кућа. Задатак ЕНПА је
да се бори за боље услове пословања издавача, али исто тако и за слободу јавног информисања.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси