Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Стигла оптужница због "квизова" ТВ Дуга
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 05. 2013.

Извор: MONDO

Стигла оптужница због "квизова" ТВ Дуга

Тужилаштво за организовани криминал гони 18 особа које су, организовањем телефонских квизова и астролошких емисија, оштетиле више од 160.000 људи из Србије, региона и дијаспоре.

Искориштавањем наивних грађана Србије, али и оних и БиХ, Црне Горе или из дијаспоре у Швајцарској, Шведској и Данској, организована криминална група је себи прибавила зараду, тј. противправну имовинску корист, од 502.875.761 динара, наводи се у саопштењу тужиоца за организовани криминал Миљка Радисављевића.

Оптужница је подигнута против власника и директора предузећа Фонлидер основаних у Србији, Немачкој, Црној Гори и Српској и РТВ Дуга, затим фирме МХЦ д.о.о и МХЦ Телекомункације, и других привредних друштава.

Оптужница важи и за запослене у тим предузећима који су учествовали у организовању телевизијских, радио квизова и астролошких емисија лажно представљајући да се грађани могу укључити у програм и добити вредне награде.

Власник Фонлидера Раде Јовичић, директор тог предузећа Радивоје Пушоња и власник и директор РТВ Дуга и РТВ Астро, Душан Морача, организовали су криминалну групу чији су припадници постали запослени у тим предузећима, као и власници и одговорна лица у МХЦ и МХЦ Телекомункације и друга привредна друштва.

Постоји оправдана сумња да је та организована криминална група од 1. јануара 2009. године до 27. новембра 2012. године организовала и емитовала квизове у којима за тачне одговоре на једноставна питања су нуђене робне и новчана награде.

Грађани су студио позивали телефоном са такозваном додатом вредношћу тако да је цена позива била посебно тарифирана и кретала се од 0,5 до два евра по минуту.

У току емитовања квизова грађани који су позивали радио и ТВ станице или слали СМС поруке преко посебно тарифираних телефонских бројева нису укључивани у програм, а њихови позиви су држани на чекању како би се увећали трошкови позива.

У квизововима није исплаћена ниједна новчана награда нити подељен обећани робни поклон, а како би се створио привид да се квизови регуларно одвијају, у емисије су укључивани чланови организоване криминалне групе чији је задатак био да се јављају са редовних телефонских бројева од којих су неки били и у студију и глумили учеснике квизова.

На сличан начин организоване су и астролошке емисије, а у програм су укључивани чланови криминалне групе, њихови рођаци и пријатељи док су грађани били на чекању.

Оптужница је, како се наводи, подигнута против Јовичића, Пушоње, Душана Мораче, Саве Мораче, Владе Стевановића, Иване Николић, Марка Гајића, Марка Шолајића, Сретанке Мораче, Јожице Плевник, Александре Ђерић, Јасне Крсмановић, Александара Лазића, Зорана Мајдака, Бранка Костића, Марка Аћимовића, Чедомира Тасовца и Владана Петровића.

Оптужница је подигнута због кривичног дела удруживање ради вршења кривичних дела, а због продуженог кривичног дела преваре оптужена су сва лица осим Владана Петровића који се терети за кривично дело одавање службене тајне.

Јовичић, Мајдак и Душан Морача се поред наведених кривичних дела терете и за извршење продуженог кривичног дела неовлашћено искоришћавање ауторског дела или предмета сродног права, а Душан Морача и за извршење кривичног дела неовлашћено бављење одређеном делатности.

Осим тога, Јовичићу се ставља на терет извршење продуженог кривичног дела пореска утаја.

Суд је организаторима Радету Јовичићу, Радивоју Пушоњи и Душану Морачи након подизања оптужнице продужио притвор до 30 дана.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси