Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Еквадор: Крше људска права Асанжа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 05. 2013.

Извор: Танјуг, Б92

Еквадор: Крше људска права Асанжа

Министар спољњих послова Еквадора Рикардо Патињо оптужио је британску владу да крши људска права оснивача "Викиликса" Џулијана Асанж.

 

Британија не дозвољава Асанжу да отпутује у Еквадор који му је пре скоро годину дана дао политички азил.

Азанж (41) се крије у малој еквадорској амбасади у Лондону од јуна прошле године како би избегао изручење Шведској која хоће да га испита због оптужби за силовање. Он негира ове оптужбе.

Социјалистички председник Еквадора Рафаел Кореа разгневио је Велику Британију када је у августу прошле године Асанжу дао азил због забринутости да би бивши хакер могао бити изручен из Шведске у САД. Еквадорска влада је крајем прошле године објавила да Асанж, који је аустралијски држављанин, има проблема са плућима.

"Тиме што му не дозвољавају да напусти земљу крше људска права једног градјанина и последице тога сваки дан наносе све већу штету тој особи. Овај господин годину дана није изашао на сунце и то је веома озбиљно зато што је ову одлуку донела земља која штити људска права", изјавио је Патињо за Ројтерс.

Еквадор сматра да је Асанжова депортација у Шведску део плана америчке владе да бивши хакер буде изручен на америчку територију где би био оптужен због објављивања више хиљада поверљивих америчких дипломатских депеша на сајту "Викиликс".

Извори из америчке владе и ЕУ тврде да САД нису подигле оптужницу против њега, нити предузеле мере за његово изручивање.

Асанж у скромној еквадорској амбасади живи врло скучено. Једе углавном готова јела, користи покретну траку за трчање да би остао у кондицији и лампу за сунчање како би надокнадио недостатак сунца.

Патињо каже да еквадорска влада припрема документ у коме ће навести да је Велика Британија правно "у обавези" да дозволи Асанжу да напусти амбасаду и оде у Јужну Америку.

Он је, такодје, казао да се и даље воде разговори са британском владом о Асанжовој судбини и да се нада да ће размотрити то питање са британским шефом дипломатије Вилијамом Хејгом "у року од неколико недеља или месеци".

Асанж је прошле године рекао да мисли да ће чекати шест месеци до годину дана на постизање споразума који ће му омогућити да напусти амбасаду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси