Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Помоћ објективном информисању на српском језику
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 06. 2013.

Извор: КИМ

Помоћ објективном информисању на српском језику

Лично сам васпитан у духу да је давање највеће примање, рекао је приликом званичног уручивања продукционе опреме за информисање на српском језику на Косову и Метохији београдски бизнисмен Светислав Шпадијер.

У просторијама ТВ Центра у Чаглавици данас је званично предата на коришћење продукцијска опрема која це се користити за рад ове телевизијске станице и за друге активности усмерене ка побољшању информисања на српском језику на Косову и Метохији.

Опрему је невладиној организацији "Српско слово" предао Светислав Шпадијер, власник београдске фирме "Каса Шпадијер". Према договору са донатором, ова опрема ће се користити превасходно у раду нове Телевизије Центар и у каснијој фази за опремање мањег дописничког студија на северу Косова.

Генерални секретар Удружења "Српско слово" Предраг Радоњић рекао је како овај несебичан и несвакидишњи чин буди наду како још има људи спремних да помогну свом народу не тражећи при том никакав други интерес.

"У време када смо и као друштво и као народ изгубили веру у икаква заједничка прегнућа и вредности, овај потез господина Шпадијера ме подсећа на примере задужбинара какве смо имали у 19. и почетком 20. века, када је требало обнављати и формирати српски национални идентитет кроз образовање и културу. На жалост, ми смо, захваљујући умногоме и сопственим грешкама и себичности, у сличној ситуацији у каквој смо били пре више од сто година. Надам се да ће његово дело послужити као пример и свима другима којима Косово и Метохија није само мит о којем се певају песме или, са друге стране, оптерећујући баласт који би требало што пре скинути са врата", казао је Радоњић истовремено се захваливши и Удружењу новинара Србије које је посредовало у овој акцији.

 

Нино Брајовић, генерални секретар Удружења новинара Србије, истакао је да је УНС је у потпуности посвећен развоју квалитетног новинарства.

"Такво професионално новинарство несумњиво развијају "Српско слово" и редакција КИМ радија, па УНС није имао дилему када је у питању била потреба да подржимо оснивање ТВ Центра чији су ослонац управо те две организације. УНС на Косову и Метохији има веома младо и способно чланство. То су момци и девојке које су тешки услови живота и рада уверили да је новинарство у ствари мисија. Уверен сам да ће ТВ Центар постављати професионалне стандарде и да ће се истовремено борити и за заштиту права и неговање културног и националног идентитета српског народа на Косову и Метохији. Веома је важно да тај потенцијал препозна и држава Србија и да зато помогне овим људима као што то данас први чини Светислав Шпадијер", рекао је Брајовић.

Приликом уручивања захвалнице Удружења "Српско слово" и цртежа цркве Богородице Љевишке графичарке Симониде Радоњић, Светислав Шпадијер је казао да је његова мајка Видосава однеговала 43 деце без родитељског старања и да он, у складу са својим могућностима, само настоји да следи тај пример.

"Када сам у Београду чуо од новинара да група њихових колега ентузијаста окупљених око Српског слова и КИМ радија из Грачанице намерава да покрене ТВ канал на српском језику на Косову и Метохији и да им недостаје техника, одлучио сам да им помогнем. У овим тешким временима, када се не може све решавати државном помоћи, свако од нас би требало да учини колико може да се сачува српска култура, језик и идентитет, поготово у најугроженијим срединама јужно од Ибра", истакао је Шпадијер.  

Предраг Радоњић се овом приликом захвалио Светиславу Шпадијеру и у име директора Телевизије Центар Исака Воргучића, додавши да је помоћ стигла на право место пошто је Грачаница са околином једина већа средина са српском већином која до скоро није имала своју телевизују и којом се употпуњује мрежа постојећих локалних независних медија на српском језику на Косову и Метохији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси