Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Прислушкивање чека прописе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 06. 2013.

Аутор: Б.Каровић Извор: Данас

Прислушкивање чека прописе

Праћење електронских комуникација грађана Србије, односно приступ полиције и безбедносних служби такозваним задржаним подацима и листинзима разговора од оператора мобилне и фиксне телефоније, биће регулисано новим Законом о електронским комуникацијама.

 

 

Након што је Уставни суд Србије(УСС) прогласио неуставним поједине одредбе Закона о електронским комуникацијама, Министарство трговине и телекомуникација ускоро почиње рад на изменама тог закона. То практично значи да ће на усвајање морати да сачека и правилник који је сачинило то министарство, а којим је било предвиђено да се мимо Устава, односно мимо одлуке суда, врши пресретање електронских комуникација, као и приступ и достављање задржаних података српским тајним службама.

- Упознати смо са одлуком Уставног суда донетој на седници која је одржана прошле недеље. Имајући у виду да ће даном објављивања ове одлуке престати да важе поједине одредбе Закона о електронским комуникацијама на основу којих је требало да се донесе поменути правилник, ми ћемо отпочети рад на изменама Закона о електронским комуникацијама, које ће за циљ имати измене појединих одредби за које је утврђено да су неуставне. Такође, то ће значити и додатно унапређење тог закона, са циљем усклађивања са најновијим регулаторним оквиром Европске уније, али и са циљем спајања Републичке агенције за електронске комуникације(РАТЕЛ) и Републичка агенције за поштанске услуге(РАПУС) - каже за Данас Стефан Лазаревић, државни секретар Министарства трговине и телекомуникација.

УСС је прогласио неуставном одредбу Закона о електронским комуникацијама којом су оператори фиксне и мобилне телефоније дужни да задржавају податке и да их достављају полицији и безбедносним службама. Наиме, у члану 128 став 5 поменутог закона, у делу који се односи на обавезу задржавања података, а који је оглашен неуставним, наводи се да је „оператор дужан да задржава податке тако да им се без одлагања може приступити, односно да се без одлагања могу доставити на захтев надлежног државног органа“.

Међутим, пре овакве одлуке УСС-а, Министарство трговине и телекомуникација је, ослањајући се на Закон о електронским комуникацијама, сачинило Правилник о техничким захтевима за уређење и програмску подршку за законито пресретање електронских комуникација и задржавање података о електронским комуникацијама, који ће сада морати да се повуче и, по свему судећи, битно претрпети измене.

С друге стране, Јелена Јовановић, из Пиратског покрета, оцењује за Данас да чињеница да се у поменутом предлогу правилника помиње „акт који представља правни основ за вршење пресретања електронских комуникација, као и за приступ, односно достављање задржаних података“, а не „одлука суда“, лако може довести до тога да Србија и званично постане полицијска држава.

- Према подацима којима располаже кабинет повереника, веома мали проценат података којима је приступано током последњег надзора оператора мобилне телефоније је извршено по пропису, односно уз налог суда, и то само код једног провајдера, док се друга два нису потрудила ни да забележе такве детаље. Стога, измена предлога правилника је нужност. Мислим да усвајање овакве одредбе ни по коју цену не би смело да буде доведено у питање. Без улажења у то шта може да крене по злу, неодређена одредба, која уместо одлуке суда упућује на некакав акт којим се овлашћују лица да спроводе прислушкивање, јесте заправо опис ситуације у којој се налазимо. То је информациони рат у коме се не зна ко кога, зашто и по ком основу може да прислушкује, укључујући у то и широку и недовољно регулисану област деловања детектива - каже Јовановићева.

Одлука УСС после три године

Поступак оцене уставности појединих одредаба Закона о електронским комуникацијама покренули су 2010. године заштитник грађана и повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности. Такође, тада је покренут и поступак за оцену уставности закона о Војно-безбедносној и Војнообавештајној агенцији. Оцена уставности је покренута, поред осталог, и због тога што поједине одредбе закона службама безбедности омогућавају прислушкивање телефонских разговора и имају увид у писану преписку и друга средства комуникације без налога суда.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

20.06.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 13:03

Godišnji izveštaj o radu RATEL-a za 2012, ceka se

U Planu rada RATEL-a u 2012. godini (http://www.ratel.rs/upload/documents/O_Ratelu/Plan_rada/PLAN_RADA_ZA_2012.pdf) na pocetku drugog dela predvidjen je rad na eventualnoj izmeni i dopuni Zakona o elektronskim komunikacijama (ZEK) nakon analize njegove primene i ocene usaglasenosti sa EU regulatornim okvirom (do kraja godine).

Posto je Ustavni sud vec dao svoju ocenu (ne)usaglasenosti pojedinih odredaba Glave XVII ZEK-a sa Ustavom, ocekuje se da i Upravni odbor RATEL-a podnese Narodnoj skupstini godisnji izvestaj o radu RATEL-a do kraja drugog tromesecja ove godine (clan 28. ZEK-a), koji ce narocito da sadrzi rad na izmeni i dopuni ZEK-a.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси