Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Данас наставак преговора о ЕРТ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 06. 2013.

Извор: Актер, Танјуг

Данас наставак преговора о ЕРТ

Данас се настављају преговори грчког премијера са коалиционим партнерима у настојању да смире политичку кризу због затварања државне радио-телевизије ЕРТ

 

Преговори између грчког премијера Самараса и његових коалиционих партнера синоћ су завршени без успеха.

"Разговор ће се наставити сутра у 8:30 часова", рекао је лидер социјалистичке партије ПАСОК Евангелос Венизелос после састанка с конзервативним премијером Андонисом Самарасом и с лидером мале странке умерене левице "Димар", Фотисом Кувелисом.

Кувелис је рекао да је састанак био "болан" јер се криза с јавном РТВ ЕРТ претвара у реалну политичку кризу коалиционе владе.

"Не ради се само о проблему ЕРТ, проблем је управљање коалиционом владом са три странке (...) Морамо сарађивати да бисмо обезбедили заједнички терен за све три стране", рекао је Кувелис по изласку из резиденције премијера.

Самарас се бори с кризом коју је сам створио 11. јуна својом одлуком - без сагласности остала два партнера, да затвори јавни РТВ сервис, без претходне најаве или дискусије, и да практично отпусти свих скоро 2.700 запослених у ЕРТ.

Затварање јавног сервиса, прво у некој демократској земљи икада, премијер је оправдао потребом да уштеди државни новац, јер страни кредитори захтевају драстично смањење буџета.

Док су тројица лидера заседала, око 2.000 људи се, каже полиција, окупило испред седишта јавног емитера ЕРТ, те је протест ушао у осму узастопну ноћ. Они захтевају поновно отварање свих радио и ТВ канала ЕРТ.

На неким транспарентима се тражи "Отпустите Самараса!", а не 2.700 запослених у ЕРТ.

По речима вође опозиције, лидера левичарске коалиције СИРИЗА, Алексиса Ципраса који је међу демонстрантима, затварање ЕРТ је "бруталан удар на Устав и демократију" за шта му је аргумент то што је поновно отварање ЕРТ затражио Државни савет, највиши административни суд Грчке, али то премијера и његови противници тумаче различито.

Особље ЕРТ које окупира седиште затворене РТВ, ипак емитује информативни програм, али само на сајту Европска уније за радиодифузију (ЕБУ). ТВ-фреквенције ЕРТ су црне, а радио-фреквенције неме.

Само је опастао један канал - "Скупштинска ТВ" који је преносио ЕРТ, али се преселио на комерцијални кабловски канал ТВ Нова.

Страни ТВ-канали Би-Би-Си, ТВ5, Си-Ен-Ен и ДВ који су до недавно били слободно доступни свима, такође су нестали са екрана због затварања ЕРТ и једина понуда су сада домаћи, грчки комерцијални канали.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси