Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Филе: Слободни медиjи услов за EУ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 06. 2013.

Извор: Танјуг

Филе: Слободни медиjи услов за EУ

БРИСEЛ - Eвропски комесар за проширење Штефан филе поручио jе данас, на конференциjи о слободном новинарству у Бриселу, да су слободни медиjи jедан од основних предуслова за прикључивање земаља кандидата Eвропскоj униjи.

 

Снажна демократиjа jе предуслов за придружење, а слобода медиjа jе наjбољи индикатор те снаге, рекао jе филе отвараjући конференциjу под називом Спик Aп (Проговори!) коjа jе посвећена слободи медиjа на Западном Балкану и у Tурскоj.

На конференциjи, коjу jе организовао Директорат за проширење Eвропске комисиjе, окупило се више од 400 новинара, политичара и jавних радника из региона и EУ.

филе jе оштро критиковао турске власти због цензуре током протеста у Истанбулу, рекавши да су медиjима наметнуле заглушуjућу тишину.

Kомесар jе истакао да jе Kомисиjа дала наjвиши приоритет слободи медиjа земаља кандидата, jер jе ова ставка укључена у поглавља 23 И 24 коjа се прва отвараjу приликом преговора о пидруживању.Tо jе нови приступ за
коjи смо се изборили, рекао jе филе.

Говорећи о медиjима на Западном Балкану, филе jе упозорио на велики броj неразjашњених напада на новинаре, и у том смислу посебно поменуо уредника подгоричких Виjести Жељка Ивановића И директора Б92
Верана Mатића.

Oн jе похвалио формирање комисиjе за истраживање убистава новинара у Србиjи, рекавши да jе то корак у позитивном правцу.

филе се осврнуо и на положаj jавних сервиса на Западном Балкану, за коjе jе рекао да су jош увек превише зависни од политичара.

Jавни сервиси мораjу бити материjално и политички независни, са транспарентним правилима за финансирање, подвукао jе комесар.

филе jе на краjу уводног говора критиковао и новинаре у региону, за коjе jе рекао да често производе неквалитетан садржаj и да им недостаjе механизам саморегулациjе.

Mедиjска заjедница на Западном Балкану jе фрагментисана и поларизована, што отежава одбрану слободе jавне речи, нагласио jе филе.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси