Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  На мети смо јер смо престали да величамо Пајтића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 07. 2013.

Аутор: Синиша Костић Извор: НС Репортер

На мети смо јер смо престали да величамо Пајтића

Интервју Мирољуб Мијушковић, в. д. главни и одговорни уредник Дневника

 

У предизборној кампањи 2012. Покрајинском одбору ДС-а штампали смо 990.200 примерака пропагандног материјала. За тај посао годину дана нам дугују 6,4 милиона динара. Надам се да ће нам платити преко суда.

Однос Пајтићеве владе према најстаријем дневном листу на српском језику у Војводини промењен је када је компанија Мирослава Богићевића, шабачког бизнисмена, од ВАЦ-а купила 55 одсто акција. После тога Мирољуб Мијушковић именован је за в. д. главног и одговорног уредника, а Влада Војводине је преко Дневник холдинга, где је већински власник, покушала да оспори његово именовање пред Привредним судом у Новом Саду, али су тај спор изгубили. Мијушковић објашњава шта се догађа с листом Дневник и какве се све играрије воде како би писали по вољи Пајтића и Демократске странке.

• Колико пара и по којим основама покрајинска администрација дугује Дневнику?

– Укупно 77 милиона динара! Од тога је 30 милиона било опредељено буџетом за првих шест месеци, 40 милиона потражујемо по извршној судској пресуди од Дневник холдинга, шест и по од Покрајинског одбора ДС-а, а око 500.000 нам дугује Влада Војводине за објављене огласе. Али употребио бих термин „покрајинска власт” јер стављам знак једнакости између кабинета Бојана Пајтића, предузећа Дневник холдинг у реструктурирању, мањинског власника нашег листа, и покрајинске организације Демократске странке.

• Како је настао дуг ДС-а и да ли намеравају да вам плате за услуге?

– У предизборној кампањи 2012. штампали смо им 990.200 примерака пропагандног материјала – 16 страница у формату Дневника с ликом Бојана Пајтића на насловници и „успесима” странке унутра. Радила је Форумова штампарија десет дана без престанка, само је прављена пауза да би изашли „Дневник” и „Мађар со”. За тај посао нам већ годину дана дугују 6,4 милиона динара. Надам се да ћемо паре добити преко суда. Нема смисла да запослени у Дневнику финансирају кампању ДС-а!

• Када се променио однос покрајинске власти с Бојаном Пајтићем на челу према вашем листу?

– Оног дана када сам као представник већинског власника крочио у Дневник. Памтим једну несувислу реченицу из неког од саопштења покрајинске администрације да „већински власник жели да преузме контролу над листом”. Има ли шта нормалније у пословном свету? Одмах су нам послали буџетску инспекцију, која, гле чуда, није хтела да прими материјал о дуговању ДС-а.

• Да ли бисте, по вашем мишљењу, добили те паре да сте наставили да величате „успехе” Пајтићеве власти?

– Добијали бисмо. Истина, ја сам дошао у марту, а новац су престали да уплаћују у јануару. Али хтели су да нас држе на леду, а у међувремену су слали сигнале да би требало да „сарађујемо”. Наравно да нећу пристати да Дневник буде служинче!

• Како објашњавате хајку на вас лично коју спроводи тзв. Независно удружење новинара Војводине, која је почела после митинга против Пајтићеве декларације о Војводини?

– Немам времена да истражујем да ли се на неком сајту нешто појавило. Члан сам једног другог удружења већ 30 година и не погађа ме шта мисле или причају људи који ми у личном контакту пожеле срећу на челу Дневника, а на другим местима ме „пљују”. Нека свако ради свој посао.

• Коме је сметала насловница на којој су доминирале заставе државе Србије и да ли вас због тога челници НДНВ називају погрдно политичким комесаром?

– Фотографија на насловници била је врхунска, снимљена на месту догађаја. Што се неком не свиђају заставе државе Србије, то је његов проблем. Нисам члан ниједне странке па не знам ни чији бих то могао бити политички комесар. Новине које потписујем отворене су за све политичке опције, само је питање колико ко и шта има да каже.

• Да ли ће редакција на чијем сте челу успети да одоли свим притисцима које доживљавате?

– Наравно да хоће. Одмах су нам послали буџетску инспекцију, која, гле чуда, није хтела да прими материјал о дуговању ДС-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси