Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НУНС и НДНВ: Ребалансом се дискриминише Јавни сервис Војводине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 07. 2013.

Извор: НУНС и НДНВ

НУНС и НДНВ: Ребалансом се дискриминише Јавни сервис Војводине

Независно удружење новинара Србије и Независно друштво новинара Војводине позивају државу Србију да под хитно обезбеди равноправан третман Јавног сервиса Србије и Јавног сервиса Војводине.

НУНС и НДНВ указују да је ребаланс републичког буџета за 2013. годину дискриминишући по Јавни сервис Војводине. Ова медијска кућа – која је због чињења и нечињења државе већ дуго у финансијској кризи – не налази се међу буџетским ставкама, за разлику од РТС-а, којем је по ребалансу за 2013. годину обезбеђено 2,4 милијарде динара у виду позајмице.

НУНС и НДНВ позивају Владу и парламент да под хитно исправе ову грешку – ако је у питању грешка – и да определе средства и за војвођански јавни сервис. С обзиром на чињеницу да је ситуација у РТВ-у алармантна, недостатак подршке државе овом јавном сервису може резултирати огромним проблемима у његовом даљем функционисању, а чак може угрозити и његов опстанак.

НУНС и НДНВ сматрају да су позајмице јавним сервисима неопходне у овом тренутку као прелазно решење, али да се под хитно мора изнаћи одрживи модел финансирања јавних сервиса, који ће бити транспарентан и омогућити несметано функционисање ових медијских кућа. Тај модел такође мора да отклони могућност финансијског уцењивања јавних сервиса од стране представника власти.

Подсећамо да Јавни сервис Војводине, који емитује програм на десет језика, од 1999. године ради у потпуно неадекватним условима. РТВ користи изнајмљене просторијама, ради у лошим техничким условима, а и поред тога, успео је да значајно подигне професионални ниво и рејтинг.

Београд-Нови Сад, 5. јули 2013.

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси