Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Угрожено функционисање РТС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 07. 2013.

Извор: РТС

Угрожено функционисање РТС-а

Поводом тешке финансијске ситуације, изазване падом наплате претплате, огласио се Управни одбор РТС-а упозоривши да је угрожено функционисање Јавног медијског сервиса. РТС као јавни сервис представља власништво и право грађана Србије. Зато је Управни одбор РТС-а у обавези да обавести грађане о изузетно тешкој финансијској ситуацији у којој се налази најзначајнија медијска установа у региону.

Због пада претплате доведено је у питање нормално функционисање Јавног сервиса Србије. То је, поред осталог, последица најаве да ће претплата бити укинута.

Оваква финансијска ситуација довела је у питање опстанак Јавног сервиса. Не ради се само о директној угрожености егзистенције свих запослених у РТС-у, него, пре свега, о немогућности да Јавни сервис испуни своју друштвену функцију. Без информативних, образовно-школских, научних и културно-уметничких програма РТС-а, важан стуб за консолидацију демократије и очување плурализма је доведен у питање. 

Посебно скрећемо пажњу јавности да се програми РТС1 и РТС2 издвајају међу телевизијама с националном фреквенцијом у погледу друштвено важних и гледаних сегмената појединих програмских врста. РТС2 је готово једини програм који пружа садржаје из културе и уметности.

У првом кварталу 2013. образовно-школски програм РТС 1 и 2 гледало је 3,9 одсто грађана, док остале четири телевезије с националном фреквенцијом имају просечну гледаност од 0,2 одсто у овом сегменту.

Код научног програма однос је четири одсто у односу на 0,9 одсто у корист РТС-а, а код програма из културе и уметности 3,4 одсто у односу на 1,4 одсто за све остале телевизије с националном фреквенцијом.

При том, три од четири приватне телевизије с националном фреквенцијом у структури програма имају нула одсто из образовно-школског сегмента, а две од четири уопште не приказују програме из области науке, културе и уметности.

Због оваквог стања медијске сцене Србије, смањење капацитета рада Јавног сервиса има директне последице на могућност грађана да добију релеванте програме и информације из области информативног, образовно-школског, научног, верског и културно-уметничког програма.

Због тога Управни одбор апелује на све надлежне органе да хитно предузму мере које ће обезбедити стабилно, довољно и транспарентно финансирање Јавног сервиса не само од тренутка када најављени закон буде усвојен и ступи на снагу него, што је још важније, у наредних пола године када могу да наступе озбиљне последице у раду Јавног сервиса Србије услед недостатка финансијских средстава за извршење законских обавеза Јавног сервиса.

Управни одбор РТС-а

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси