Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Веран Матић уместо Тијанића?!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 07. 2013.

Аутор: Е. Н. Извор: Наше новине

Веран Матић уместо Тијанића?!

Веран Матић, бивши директор и сувласник медијске куће Б92, има амбиције да се устоличи на функцију директора Радио-телевизије Србије уместо дугогодишњег директора Јавног сервиса и познатог српског новинара Александра Тијанића. Смена би требало да се догоди почетком јануара 2014. године иако Тијанићу мандат истиче почетком јула исте године, сазнају Наше новине.

 

Ова кадровска комбинаторика актуелна је у београдским медијским круговима већ месецима. Ко је лансира, да ли директни актери ове приче или гласоноше блиске Влади Србије, није нам познато. Није искључено да су то жеље и самог Верана Матића, који се тренутно углавном бави хуманитарним радом.

Природан наследник

Ове гласине увек цинични Александар Тијанић за Наше новине коментарише речима да би „Веран Матић био његов логичан наследник, заправо с њим би то тек био прави Јавни сервис“.

- Било би природно, а то му и приличи да је и сам Матић лансирао те своје амбиције. То је легитимно јер на шта би то личило да њега поставља неко други, а да он ту жељу јавно не саопшти. Господин Матић се за нову жељену функцију вишеструко квалификовао. Он је богат човек, једини човек у Србији који се обогатио у новинарском послу, има углед у професији, на његовим новинарским текстовима многи су учили, па скоро да би и себе ту могао сврстати. Он је носилац многих разнородних домаћих и иностраних друштвених признања. Заправо има више одликовања него што их је скупио Ким Ил Сунг - каже Тијанић.

Чаршијске приче или...

Ипак, први човек Б92 каже да су све то само чаршијске приче.

- Никада ни с ким нисам разговарао о преласку на РТС. Никаквих прича ни позива није било, а то нису ни моје амбиције. Добро ми је ту где јесам - тврди Веран Матић за Наше.

Шта је истина у овом медијском спиновању веома брзо показаће време. Београдске чаршијске гласине последњих месеци, бар у медијској сфери, показале су се доста поузданим. Најављивана је смена Манојла Вукотића у „Вечерњим новостима“ и она се догодила. Повратак Љиље Смајиловић на чело „Политике“ најављиван је месецима и обистинио се. Поред Тијанићеве смене, помиње се и одлазак Бранке Ђукић, дугогодишње директорке Тањуга.

РТС: Опстанак Јавног сервиса доведен у питање

Управни одбор РТС-а позвао је све надлежне органе да хитно предузму мере које ће обезбедити стабилно, довољно и транспарентно финансирање Јавног сервиса.

РТС упозорава на „изузетно тешку финансијску ситуацију, као и на то да је због пада претплате доведено у питање њихово нормално функционисање.

- То је последица најаве да ће претплата бити укинута. Оваква финансијска ситуација довела је у питање опстанак Јавног сервиса. Не ради се само о директној угрожености егзистенције свих запослених у РТС-у, него, о немогућности да Јавни сервис испуни своју функцију - наводи  РТС.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси