Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Коперникус и Нова у трци за фреквенцију Авале
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 07. 2013.

Аутор: Марија Мајсторовић Извор: Наше новине

Коперникус и Нова у трци за фреквенцију Авале

ТВ Нова, пројекат бившег директора Прве телевизије Дејана Јоцића, пријаву РРА поднела у понедељак, дан пре истека рока, а Коперникус јуче у 15 часовa. До последњег момента није се знало ко ће бити кандидати за националну фреквенцију која је ослобођена гашењем ТВ Авала, а онда су се пријавила два кандидата - ТВ Нова и ТВ Коперникус.

У понедељак, дан пре истека рока за конкурисање, пријавила се само ТВ Нова, иначе пројекат Дејана Јоцића, некадашњег директора Прве телевизије. Јуче, у „минут до 12“, односно два сата пре истека рока (17 часова) документацију је предала и ТВ Коперникус.

Мада се за ТВ Нова говорило да је напредњачки пројекат и да им се смеши фреквенција због блискости Дејана Јоцића са врхом Српске напредне странке, добро упућени у прилике тврде да то није тачно.

Битна и кабловска

- Јоцић је овај пројекат направио са за сада непознатим партнерима из Немачке, а био је и у преговорима и са РТЛ-ом. За сада се не зна ко му је немачки партнер - каже извор Наших.

Да подсетимо, велика прашина у јавности дигла се када је Дејан Јоцић отишао са чела ТВ Прве, и тада се писало да је својој бившој кући „преотео“ права на наставак емитовања популарне серије „Сулејман Величанствени“. Помињало се да ће преузети и серију „Будва на пјену од мора“.

Када је реч о ТВ Коперникусу, који већ има локалну телевизију у Нишу и види се код свих кабловских оператера, такође има велике шансе за добијање националне фреквенције с обзиром на то да њени власници имају и кабловске канале КЦН2 и КЦН3, као и Коперникус кабловски систем. Такође, како кажу добри познаваоци прилика, несумњиво ће им помоћи и блискост са Српском напредном странком. Не треба заборавити да је управо ова телевизија током прошлогодишње изборне кампање уступила канал напредњацима који су једино на тај начин успели да пробију медијску блокаду коју им је наметнула ДС. Да би добили националну фреквенцију, за њих мора да гласа најмање шест од девет чланова савета.

- Оно што је највећи проблем јесте капитал, јер само за фреквенцију држави, РРА и РАТЕЛ-у, али и за емисиону технику, закуп је годишње око два милиона евра.

Процена је да новој националној телевизијској станици треба укупан капитал од чак 10 милиона евра - објашњава добро упућени извор Наших.

И пошта у игри

Заменик председника Савета РРА Горан Караџић потврдио је да ће се тачан број заинтересованих знати тек након 48 сати, пошто постоји могућност да неко пошаље понуду поштом.

Као један од могућих кандидата помињала се и Ал Џазира, односно њен балкански огранак, али су они по свему судећи одустали.

ТВ Авалу држали Ђунић и Митровић

ТВ Авала престала је са радом у новембру 2012. године пошто није уложила приговор на одлуку РРА о одузимању дозволе за емитовање програма. У октобру прошле године Савет РРА окончао је поступак за одузимање дозволе Авали пре рока на који је издата, а који је покренут због неплаћања накнаде за емитовање програма. Савет је тада у расправи констатовао да је формални разлог за одузимање дозволе неплаћање накнаде, али да статистика програма за првих десет месеци прошле године говори да је ТВ Авала битно одступила од програмске концепције на основу које јој је издата дозвола.

Један од сувласника ТВ Авала Жељко Митровић (власник је био и Данко Ђунић) још у фебруару је најављивао да нема намеру да продаје ТВ Авала у којој је месецима трајао штрајк запослених због неисплаћених зарада.

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

10.07.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 23:54

Pravni polozaj emitera i operatora TV K:CN

Na internet stranici TV K:CN http://www.tvkcn.net/televizija.php pise: "TV Kopernikus ima dozvolu za nacionalno kablovsko emitovanje", a u gornjem desnom uglu te stranice date su dve adrese ovog emitera: Jurija Gagarina 206, Novi Beograd i Cara Dusana 45, Nis.

Na internet stranici RRA http://rra2.nbgcreator.com/printer/permit/english/455 stoji naziv emitera: Društvo za radio i televizijske aktivnosti "Kopernikus Cable Network" D.O.O. (skraceni naziv TV K::CN) i adresa Cara Dusana 45, Nis.

U sluzbenom registru RATEL-a operator KOPERNIKUS TECHNOLOGY D.O.O. je na adresi Jurija Gagarina 206, Novi Beograd (http://registar.ratel.rs/cyr/reg201?action=table-details&filterNaziv=&filterSediste=&filterPodrucje=&vrstaMreze=&vrstaUsluge=15&datumIzdavanjaOd=&datumIzdavanjaDo=&page=2&format=&operatorId=219)

Ukoliko TV K:CN dobije dozvolu i za nacionalno zemaljsko emitovanje TV programa (RRA) i dozvolu za koriscenje radio-frekvencija bivse "TV Avale" za to emitovanje (RATEL), kako ce se tada zvati ovaj emiter, odnosno operator i da li ce njegovo sediste biti u Nisu i/ili Beogradu? I, da li ce onda izdavanje tih dozvola biti suprotno strateskoj odluci vlade u pogledu prosirenja Inicijalne mreze JP "Emisiona tehnika i veze"? (http://www.ratel.rs/upload/documents/Regulativa/Strategije/Odluka%20o%20izmeni%20startegije%20za%20ASO%20SG26-13.pdf).

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси