Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нема повратка ако укинете тв претплату
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 07. 2013.

Аутор: Бојан Цвејић Извор: Данас

Нема повратка ако укинете тв претплату

Сандра Башић Хрватин, експерткиња за медије Европске комисије, говори за Данас

 

Сет медијских закона, који чине закони о јавном информисању, електронским медијима и јавним сервисима, мора се усвојити што пре, односно пре него што буде завршен октобарски извештај Европске комисије о напретку Србије на путу евроинтеграција, наводи за Данас Сандра Башић Хрватин, експерткиња Европске комисије, задужена за учешће у процесу израде медијских закона у Србији. „Србија је сада отворила поглавља у преговарању са ЕУ, а питање медија је укључено у поглавље које се односи на темељна људска права“, напомиње саговорница Данаса.

Закони о електронским медијима и јавним сервисима још нису завршени због неслагања о финансирању РТС и РТВ. Како то коментаришете?

- Закон о јавним сервисима је изузетно осетљив. Ситуација је таква да се не може дозволити да се јавни сервис угаси. То је неодговорна политика зато што тај јавни сервис има традицију и обавља неку функцију и то се мора уредити што пре. Свака држава уређује то у складу са својим околностима, али постоје правила која су свуда важећа. То је да се осигура стабилно финансирање које ће бити такво да не угрожава независну уређивачку политику.

Надлежни су најавили укидање претплате на две године, а у међувремену ће јавни сервиси бити финансирани из буџета. Какав је Ваш став?

- Питање је зашто грађани Србије не плаћају претплату. Да ли су ова и све пређашње власти учиниле све да би грађани плаћали ту претплату. Али ако у овом тренутку финансијских средстава нема, треба осигурати средства из буџета. Та средства су исто тако средства грађана. Међутим, поставља се питање шта након две године. Ја сам упозорила да у тренутку када се претплата укине, нема више могућности да се она икада врати и да ту одлуку треба добро размислити.

Шта сте предложили?

- Мој предлог је био да се направи комбиновано финансирање - да остане претплата, да се направе модели ефикасног прикупљања претплате, а да се недостајући део средстава осигура из буџета који би се смањивао како се буде повећавала наплативост претплате. Понављам, једном када се укине претплата, отварају се врата да тај јавни сервис увек зависи од државе. Зато је за мене то последњи корак.

Ако претплата не буде успела да се врати, постоји ли неки други модел који се може увести?

- Не постоји други модел.

Очекујете ли да можда српске власти одустану од укидања претплате?

- Политичари воде политику. Мој задатак је да им представим које су могућности и опције, са каквим последицама могу да се суоче и да их упозорим и да политичке одлуке имају своје последице. Сад је ствар политике оценити да ли је вредно да се стане на неку позицију и брани став који можда нема најбоља решења.

Може ли то негативно утицати на процес евроинтеграција?

- Нећемо унапред предвиђати најцрње сценарије. Време је да се размисли и треба ту уважавати и став јавног сервиса, да ли и они имају друге предлоге. Најгоре је да отварате врата којим ће ствари ићи на још горе и које после неће моћи да се поправе. Ово је последњи тренутак да се јавни сервис сачува.

РТС већ неколико месеци добија новчану помоћ од државе, док РТВ нема исти статус. Како то?

- То све мора бити решено законом. Необично је што директор јавног сервиса, који треба бити критичар власти, сваког месеца преговара како да тај новац добије да би могао запосленима да исплати зараде.

Медијска стратегија усвојена пре две године још се не примењује у Србији. Како то коментаришете?

- Медијска стратегија је усвојена и, колико знам, за сада нико није рекао да она није више важећа. Та стратегија је релевантан документ, јер се њом одређују стратешка усмерења државе на том подручју. ЕУ се труди да се у односу на ту стратегију донесу адекватни закони.

Рокови из стратегије нису испоштовани. Постоји ли могућност да нам ЕУ скрене пажњу због тога?

- Критика је утолико што није направљена до тада до када би требало. Али, није да се ништа није радило. А сад, зашто иду таквим темпом, то је питање.

Србија „црна рупа“ на Балкану

Србија увелико касни са процесом дигитализације. Какве нас последице могу чекати?

- Оно чега се ја бојим јесте да ће Србија остати црна рупа на Балкану када у једном тренутку цело окружење буде дигитализовано. Уопште не разумем да држава која је већ имала почетне кораке у тој области да на крају ништа није направила. И то није само питање фреквенција, већ каква је визија државе на том подручју. Ако се Србија одлучи да ће бити изузетак са аналогним фреквенцијама, онда је то веома забрињавајуће. ЕУ у тим претприступним фондовима има новац за те ствари и то није питање да је Србија препуштена сама себи. Ви реците шта требате и како мислите то извести и ЕУ ће помоћи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси