Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Грчка: Поново сигнал јавне ТВ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 07. 2013.

Извор: Бета, Б92

Грчка: Поново сигнал јавне ТВ

На ТВ фреквенцијама угашене јавне грчке РТВ куће ЕРТ данас се појавио знак нове ТВ куће, уз озбиљну музику, а програм ће се емитовати од данас поподне.

Премијер Андонис Самарас је 11. јуна самостално одлучио да, због штедње, укине и затвори ЕРТ што је изазвало талас критике у Грчкој и иностранству, политичку кризу и делимични распад владајуће коалиције.

Самарасовом одлуком прекинуто је емитовање програма на пет телевизијских и седам радио-фреквенција, и отпуштено свих 2.700 запослених.

Заменик министра културе задужен за медије, новинар Панделис Капсис, објавио је данас да ће "наредних сати прелазни извршилац (уместо ЕРТ) под називом 'Грчка јавна телевизија' почети емитовање програма", и то из једног - приватног студија.

Програм ће чинити само играни и документарни филмови, а вести ће бити у текстуалном облику, у дну екрана, и то само наслови.

Представник владе за штампу, некадашњи новинар ЕРТ-а Симос Кедикоглу, најавио је расписивање конкурса за редакцију која би припремала емисије вести.

План је да нова РТВ кућа када буде формирана, што се предвидја за јесен, има 2.000 запослених, свега неколико стотина мање него стара.

Медјутим, по свему судећи, великим делом ће то бити нови људи који нису радили у ЕРТ-у.

Данашњи почетак емитовања, макар импровизованог и привременог, последица је одуке Управног савета Грчке - управног суда, који је прошлог месеца поништио одлуку премијера о укидању ЕРТ-а.

Данашњу објаву почетка рада нове јавне ТВ куће, оптуштено особље угашене ЕРТ-а дочекало је протестом. Они кажу да је нова, привремена кућа, "Грчка јавна телевизија", "фалсификат ЕРТ-а", да нема дозволу за емитовање, нити је њено чак и сада минимално особље, запослено конкурсом - како закон налаже.

У Скупштини Грчке у процедури је закон о оснивању нове, сталне јавне РТВ куће.

Професор Атинског правног факултета Никос Аливизатос је упозорио на скупштинској седници, говорећуи као експерт, да је и начин покретања нове дзрзавне РТВ противуставан, какво је било и укидање ЕРТ-а.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси