Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Власт неспремна за праву реформу медијске сцене
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 07. 2013.

Аутор: В. М. А. Извор: Политика

Власт неспремна за праву реформу медијске сцене

Сви рокови за почетак медијске реформе су пробијени, што показује да је власт спремна само за декларативне али не и истинске промене, закључак је округлог стола организованог јуче поводом представљања публикације „Мониторинг медијске сцене у Србији” Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ).

Успоравању тог процеса додатно ће, оцењује председник АНЕМ-а Саша Марковић, да допринесе најављена реконструкција владе.

– Прошле недеље добили смо обавештење да је престала да постоји радна група Министарства културе и информисања која је радила на нацрту закона о јавном информисању. Тиме је министарство преузело политичку одговорност за текст закона који је одавано требало да угледа светлост дана – рекао је Марковић јуче у Прес-центру Удружења новинара Србије.

Иначе, доношење овог закона касни седам година, док се на закон о електронским комуникацијама чека две године мање.

Као разлог кашњења медијске реформе адвокат Круна Савовић наводи „циљеве који нису довољно промишљени и преточени у адекватан регулаторни оквир”.

Највећи проблем на који указује адвокат Слободан Кремењак јесте нетранспарентност у финансирању медија. Према његовим речима, држава за те потребе годишње издвоји најмање 25 милиона динара. Та сума, у ситуацији у којој медији губе битку на тржишту, држави даје огроман утицај и контролу над њима.

– И не само то, већ држава тако одлучује који ће медији да преживе и које ће информације да дођу до грађана – нагласио је Кремењак.

Заштитник грађана Саша Јанковић рекао је да је слобода изражавања најосетљивија област грађанских слобода.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

12.07.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 09:40

Odgovornost za pripremanje nacrta zakona

U gornjem tekstu pise: "Prošle nedelje dobili smo obaveštenje da je prestala da postoji radna grupa Ministarstva kulture i informisanja koja je radila na nacrtu zakona o javnom informisanju. Time je ministarstvo preuzelo političku odgovornost za tekst zakona koji je odavano trebalo da ugleda svetlost dana – rekao je Marković juče u Pres-centru Udruženja novinara Srbije."

Ministarstva treba da preuzmu političku i svaku drugu odgovornost za tekstove zakona. Jer, prema clanu 12. stav 1. Zakona o drzavnoj upravi, organi državne uprave pripremaju nacrte zakona, druge propise i opšte akte za Vladu i predlažu Vladi strategije razvoja i druge mere kojima se oblikuje politika Vlade. Prema tome, nacrte zakona i drugih propisa i opstih ne bi trebalo iz razno raznih razloga da pripremaju radne grupe sastavljene od pojedinaca van sastava ministarstava, vec samo radne grupe sluzbenika koji su zaposleni u ministarstvima. A svako ministarstvo ima dovoljan broj takvih strucnih sluzbenika.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси