Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пајтић: Због нефинансирања РТВ-а угрожена права мањина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 07. 2013.

Аутор: Слободан Шорак Извор: Бета, РТВ

Пајтић: Због нефинансирања РТВ-а угрожена права мањина

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић изјавио је данас да су угрожена права националних мањина у тој покрајини, јер у републичком буџету нису предвиђена средства за Радио-телевизију Војводине (РТВ) већ само за Радио-телевизију Србије (РТС).

 

Пајтић је у разговору са амбасадором Велике Британије у Србији Мајклом Девенпортом рекао да је РТВ, који програм емитује на 10 језика, доведен у неравноправан положај у односу на РТС и додао да је тиме угрожена припрема програма и егзистенција запослених, као и загарантована мањинска права грађана Војводине да буду информисани на свом матерњем језику.

Он је додао да су због најављеног укидања претплате многи грађани престали да је плаћају, а да су републичке власти у ребалансу буџета обезбедиле само средства за РТС, а не и за РТВ, пренео је Биро за информисање Владе Војводине.

Војвођански премијер је подсетио да покрајина нема надлежности у овој области, јер су и РТС и РТВ основани по републичком Закону о радио-дифузији, којим је уређено и питање финансирања оба јавна сервиса.

Пајтић и Девенпорт разговарали су и о музичком фестивалу Егзит, који вечерас почиње на Петроварадинској тврђави у Новом Саду, и сложили се да тај фестивал има значајне позитивне ефекте у промоцији Србије а посебно Новог Сада, који је у свету препознатљив управо по овој музичкој манифестацији.

Девенпорт је данас посетио и камп фестивала Егзит, у којем су смештени и гости из његове Велике Британије.

Небригом око РТВ-а доводе се у питање Устав и закони Србије

Информисање на језицима националних мањина у Војводини угрожено је због веома тешког финансијског положаја Радио-телевизије Војводине. У националним саветима мањинских заједница сматрају да су због небриге свих нивоа власти и потпуног окретања леђа покрајинском јавном сервису, доведена у питање, Уставом и законима загарантована, мањинска права у јавном информисању.

То да плата радницима касни два месеца, можда и није нека вест данас у Србији. Међутим, надлежне би могла да забрине информација да је осетним смањењем плаћања претплате, а непроналажењем алтернативног решења до преласка на буџетско финансирање, угрожена производња програма.

Национални савет мађарске националне мањине сматра да се немаром државе за функционисање РТВ-а, озбиљно крше права мањина. У том савету задужена за медије, Зита Шимон каже да је допис са апелом за помоћ послат на све релевантне адресе у држави.

"У том ставу смо закључили да је ова ситуација неодржива, тражили смо да се што хитније нађе решење да се у будућности обезбеди стабилан извор финасирања за РТВ", каже она.

Члан Одбора за културу Националног савета Словака Владимир Валенћик каже да се проблеми са финансирањем РТВ непосредно одражавају на опстанак радијског и телевизијског програма на словачком језику.

"Национални савет Словака је на својој садници апеловао на надлежне да предузму адекватне мере у складу са Уставом и законом и обезбеде несметано функционисање јавног медијског сервса Војводине", истиче Валенћик. 

"Угрожено је информисање и на русинском језику",  истиче председник Националног савета те националне мањине Славко Рац.

"Мислим да се Београд коначно приказао у правом светлу са маћехинским односом према грађанима Војводине. Радио телевизија Србије се, на неки начин, спашава, а наша телевизија и радио су препуштени сами себи", оцењује он.

"Неопходно је постојање покрајинског јавног сервиса", наглашава председник Националног савета Румуна Данијел Петровић и наглашава да је сада тренутак да се помогне РТВ-у.

"Ми као Национални савет Румуна можемо само да дамо подршку очувању једне такве институције и сугурно да ћемо помоћи заједно са свим органима у земљи", истиче он.

О проблемима у функционисању РТВ-а данас би требало да расправља и Управни одбор наше куће, а колико је ситуација тешка сведочи и изјава директора РТС-а Александра Тијанића да је републички јавни сервис пред затварањем упркос томе што влада Србије већ неколико месеци финансијски помаже - искључиво РТС.

Покрајинска влада сматра се ненадлежном за РТВ, а како сад ствари стоје једино би Војвођани могли да помогну уреднијим плаћањем претплате, али само ако буде програма који они препознају као свој јавни сервис.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси