Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шта ће Верану телохранитељи?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 07. 2013.

Аутор: Е.И. Извор: Информер

Шта ће Верану телохранитељи?

Стручна јавност отворено пита државу

 

Полиција мора под хитно да преиспита све разлоге због којих сувласник РТВ Б92 већ три године има државно обезбеђење!

Српска полиција мора да преиспита разлоге због којих је сувласнику РТВ Б92 Верану Матићу додељено државно обезбеђење, као и да ли ти разлози заиста постоје, оцењују аналитичари!Саговорници Информера, коментаришући податак да службени чувари Верана Матића државни буџет коштају више него министри, тврде да у Србији нису јасни критеријуми по којима се неком додељује обезбеђење. Штавише, како истичу, такве одлуке обично се доносе далеко од очију јавности, због чега су злоупотребе врло честе.

Комплекс моћи

Бивши шеф полиције Марко Ницовић истиче да је у свету пракса да се безбедносне процене потенцијалних „мета“ раде сваких недељу дана јер „обезбеђење кошта“.

- Немам ништа против тога да људи имају обезбеђење, али шта ће телохранитељи Матићу? Па он чуваре није имао у Милошевићево време, као опозиционар! Баш ме занима ко њега сад угрожава. Мислим да та одлука мора да се преиспита - каже Ницовић, и наставља:

- Није Матић једини. Постоји много других људи, међу њима има и лидера странака, који потпуно беспотребно имају телохранитеље. Хвалишу се около и тако дају себи на значају, представљајући се као важна особа у држави. С друге стране, они који им додељују чуваре имају моћ да им изађу у сусрет или не. Е управо због тог комплекса моћи у Србији готово свака шуша има чуваре. А то и те како кошта! - истиче Ницовић.

И криминолог Златко Николић каже да никоме није јасно зашто Веран Матић уопште има обезбеђење.

- Питање је и зашто РТВ Б92 изгледа као полицијска станица испред које стоје полицајац и патролна кола. Намештена угроженост бројних државних функционера довела је до тога да сад постоји и стотинак појединаца које грађани чак и не знају, а уредно им плаћају чуваре - наглашава Николић.

Б92: Протестујемо!

Према његовим речима, ако ти људи нису безбедни, зашто сами не плаћају обезбеђење?

- Није јасно да држава штити приватника Верана Матића. Ко њега то угрожава? - пита се наш саговорник.

На другој страни, РТВ Б92 јуче је издао саопштење у коме „најоштрије протестује због текста у Информеру, у коме Верана Матића оптужује за бахатост због трошкова које буџет Србије има за његово обезбеђење“.

Подсетимо, како смо раније објавили, Веран Матић ужива обезбеђење већ три године, које без пардона о трошку државе води по целом свету. Тако је чуваре водио чак у главни град Индонезије Џакарту, што је државни буџет олакшало безмало за 10.000 евра, а захтевао је и да чувари наоружани иду у земље ЕУ?!

Директор МУП Милорад Вељовић јуче се није оглашавао овим поводом.

Антрфиле : Б92: Матић није тражио обезбеђење

РТВ Б92 јуче је саопштио да су процену безбедносне угрожености Верана Матића обавили „надлежни органи Републике Србије а не он сам, и да је обезбеђење њихова одлука“.

„Оно што посебно забрињава у тексту Информера јесте теза да за трошкове обезбеђења безбедносно угрожених лица нису криви они који та лица угрожавају, већ сама угрожена лица. На овај начин шаље се неприхватљива порука да за насиље у друштву, не само кад се прети новинарима, одговорност сносе жртве, стварне и потенцијалне, а не насилници“, саопштио је РТВ Б92.

Да се ја питам

Душан ДавидовиЋ, криминолог

Питање физичког обезбеђења личности искључиво је ствар полицијске процене.

Ако МУП на време ажурира одлуке о додели заштите, то је у реду. Ако се то тако не ради, реч је о бацању пара пореских обвезника. Главни проблем је што се одлуке доносе далеко од очију јавности, што је простор за бројне манипулације.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси