Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дежер: Озбиљно кашњење у примени Медијске стратегије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 07. 2013.

Извор: Политика, Фонет

Дежер: Озбиљно кашњење у примени Медијске стратегије

„Успели смо да окренемо страницу у односима Србије и Европске уније (ЕУ), јер смо учинили важне кораке и сада крећемо у нову фазу коју ће обележити приступни преговори”, поручио је одлазећи шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Венсан Дежер. „Ми смо веран и поуздан партнер од када смо ушли у овај процес.

 

Ако Србија одлучи да прекине сарадњу и испуњавање преузетих обавеза или прекине напредак у дијалогу, наравно да ће то бити узнемирујући елемент који би утицао на преговарачки процес”, упозорио је Дежер.

„Јасно је да ће питање нормализације односа Београда и Приштине бити присутно током целог преговарачког процеса о чланству у ЕУ. Желимо да се сарадња настави, а не да стане. Желимо и да обавезе из споразума, као што је Споразум о стабилизацији и придруживању, буду у потпуности поштоване. Хоћемо да видимо да споразуми о признавању диплома, царинама, матичним књигама и сви остали буду адекватно примењени”, нагласио је Дежер.

Он је додао да је Европска комисија почела процес скрининга (упоређивања) правних тековина ЕУ и законодавства Србије. „Закон о реституцији је велика промена, укидање бланко оставки посланика такође је било веома важно”, навео је Дежер.

Он је, међутим, упозорио на озбиљно кашњење у примени Медијске стратегије, која је усвојена још 2011. године, и спровођењу медијске реформе, будући да се још чека на кључне законе у овој области.

Јасно је да ће медији, као Танјуг, морати да крену путем реформи, на један или други начин. На Србији је да види шта треба урадити, јер сви морају имати исте услове и правила игре, напоменуо је Дежер.

Србија је неколико година имала ТВ претплату, али постоји проблем пошто наплата опада. Не знам да ли је добро потпуно је укинути, јер морате наћи алтернативу.

Грађани ће свакако плаћати, на један или други начин, рекао је Дежер.

Он је, истовремено, упозорио и да се мора водити рачуна да, поред РТС, постоји и Радиотелевизија Војводине, која има посебну улогу када је реч о питању мањина и програма на мањинским језицима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси