Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Коларевић: Ускоро о моделу финансирања РТС, Танјугу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 07. 2013.

Извор: Данас, Бета

Коларевић: Ускоро о моделу финансирања РТС, Танјугу

Београд - Помоћник министра културе Драган Коларевић најавио је данас да ће до среде, 24. јула, бити познат модел буџетског финансирања јавних сервиса - Радио телевизије Србије и Радио телевизије Војводине, а да је идеја да део Танјуга буде владин сервис за информисање, а део те новинске агенције вероватно би постао акционарско друштво.

Коларевић је новинарима у Скупштини Србије, након седнице Одбора за културу и информисање, рекао да се разговара о више модела финансирања, међу којима је и модел по коме би се одређени проценат из буџета издвајао за јавне сервисе. "Надам се да ћемо у среду на сајт министарства поставити нацрте закона о јавним сервисима и електронским медијима, чиме би почела јавна расправа која мора да траје најмање 21 дан и у оквиру тога су предвиђене јавне дебате", рекао је Коларевић и додао да се очекује да се ти закони пред посланицима нађу на јесен.

"Када је у питању финансирање из буџета, један од модела на који ћемо се угледати је Закон о јавним радиодифузним сервисима у Црној Гори, који је прихватила ЕУ", рекао је Коларевић.

Говорећи о државној новинској агенцији Танјуг, он је рекао да постоји идеја да се та агенција, по немачком моделу, претвори у владин биро за комуникације.

"Идеја је да Танјуг буде владин сервис за информисање, за прикупљање информација из света и слање, и тај закон може врло брзо да се донесе, онда би један део Танјуга вероватно ишао у приватизацију, делиле би се акције, и он би ишао на тржиште", рекао је Коларевић.

Помоћник министра је на седници Одбора за културу информисао посланике да су закони о јавном информисању и међима, о електронским медијима и о јавним медијским сервисима рађени у сарадњи са експертима из ЕУ, а свог представника и посматраче у изради закона су имали и медији. Седници одбора присуствовали су и представници новинарских удружења, који су замерили што се касни у примени медијске стратегије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси