Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  За РТС 24 милиона евра
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 07. 2013.

Аутор: Б. Цвејић, М.Р. Миленковић Извор: Данас

За РТС 24 милиона евра

Средства Министарства финансија предвиђена ребалансом буџета

 

Београд - Ребалансом буџета за ову годину у оквиру средстава Министарства финансија и привреде предвиђено је 2,4 милијарде динара, односно 24 милиона евра за финансирање јавног сервиса, речено је Данасу у Министарству финансија.

На питање да ли је и колико средстава предвиђено ребалансом за јавни сервис, претходно смо из истог министарства добили одговор да је то питање за Владу Србије и Министарство културе, али је јуче ипак стигао нови одговор.

Подсетимо, покушавајући да сазнамо на који начин ће бити обезбеђена средства за РТС и РТВ раније, али и сада након ребаланса буџета, у надлежним институцијама најпре су нас „вртели су нас у круг“. У Министарству финансија и привреде истакли су први пут да је то питање за Министарство културе и Владу Србије. У Министарству културе, такође, тврдили су да је то питање за Владу, али су у Влади сматрали другачије.

Из прес службе Владе питање Данаса о средствима за финансирање јавних сервиса прослеђено је Министарству културе, док нам је из Генералног секретаријата стигао одговор да се обратимо Министарству финансија. И нови одговор Министарства финансија је коначно стигао.

Међутим, предлози закона о електронским медијима и јавним сервисима, упркос најавама, још нису представљени јавности. Први потпредседник Владе Александар Вучић обећао је грађанима да ће укинути претплату и да ће се РТС и РТВ финансирати из државног буџета у периоду од две године док се не пронађе адекватан модел.

Помоћник министра културе за медије Драган Коларевић најавио је јуче на скупштинском Одбору за културу и медије да ће најкасније до 24. јула бити објављена одлука о начину финансирања јавних сервиса РТС и РТВ, а идеја је да новинска агенција Танјуг буде делом владин сервис за информисање, а делом акционарско друштво. Коларевић је рекао да је радна група израдила Нацрт закона о електронским медијима и Нацрт закона о јавним медијским сервисима и да се нада да ће до среде бити објављени на сајту Министарства културе и информисања.

Антрфиле : Коларевић: Танјуг - владин биро

Говорећи о државној новинској агенцији, Коларевић је рекао да постоји идеја да се Танјуг, по немачком моделу претвори у владин биро за комуникације. „Идеја је да Танјуг буде владин сервис за информисање, за прикупљање информације из света и слање, и тај закон може врло брзо да се донесе, онда би један део Танјуга вероватно ишао у приватизацију, делиле би се акције, и он би ишао на тржиште“, рекао је Коларевић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси