Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Министарство културе поднело извештај о раду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 07. 2013.

Извор: Данас, Бета

Министарство културе поднело извештај о раду

Отварање изложбених простора , обележавање 1.700 година од доношења Миланског едикта и одлука о суфинанисрању око 900 пројеката, неки су од резултата рада Министарства културе Србије, рекао је данас министар Братислав Петковић.

Петковић је у Министарству културе у Београду данас представио тромесечни извештај о раду, од априла до јуна ове године.

"Од априла је отворен изложбени простор Историјског музеја Србије (у згради Министарства), а потом и нова стална поставка (тог музеја) у Конаку кнеза Милоша, док је поводом 145 година од смрти кнеза Михаила Обреновића обновљена спомен-плоча у Кошутњаку", набројао је Петковић.

По речима министра, комисије су одабрале 640 пројеката стваралаштва и "креативних индустрија", које ће Министарство подржати са око 177 милиона евра.

Комисије у области јавног информисања такође су завршиле рад, тако да ће 261 пројекат бити подржан са око 65 милиона динара.

Министар је рекао да се о нацрту Закона о јавном информисању и медијима изјашњавају надлежна Министарства, а потом ће нацрт закона бити прослеђен Влади Србије.

Министарство припрема Стратегију развоја културе и организоване су дебате у Сомбору, Новом саду, Краљеву, Зрењанину, Ваљеву, а за сутра је планирана дебата у Аранђеловцу, рекао је Петковић.

"Међународна сарадња је такође била веома успешна. Европска комисија је донела одлуку да финансира пројекат формирања 'дифузног музеја' у Бачу, а реализовани су и Дани српског филма у Народној републици Кини", рекао је министар културе.

Петковић је додао да ће "дифузни музеј" - идеја по којој ће цела општина Бач бити музеј на више пунктова, обухватити манастир Бођане, тврђаву у Бачу и Стари хамам, а за санацију крова, фасаде и ентеријера издвојено је 890.000 евра.

Министар је подсетио да је, у оквиру програма обележавања 1.700 година Миланског едикта, у Виминацијуму отворена изложба "Константин Велики и Милански едикт 313. - Рађање хришћанства у римским провинцијама на тлу Србије" и изведена је опера "Аида".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси