Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ОЕБС забринут што САД прогоне новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 07. 2013.

Извор: Мондо, Бета

ОЕБС забринут што САД прогоне новинаре

Представница Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС, ОСЦЕ) задужена за слободу медија, Дуња Мијатовић, изразила је данас забринутост због тога што влада САД приморава једног новинара да сведочи на суђењу бившем званичнику Централне обавештајне агенције (ЦИА) који је оптужен за одавање поверљивих информација.

 

Како је саоштио ОЕБС, Мијатовић је америчком државном тужиоцу Ерику Холдеру упутила писмо у којем је изразила жаљење што је ово трећи пут последњих месеци да Министарство правде САД крши права новинара.

Мијатовић је затражила да Министарство поново размисли о својој позицији у случају новинара Њујорк тајмса Џејмса Рајзена, и да поштује Рајзеново новинарско право да штити своје поверљиве изворе.

Представница је такође указала на недавну одлуку Апелационог суда, која је уследила после спорних потеза Минстарства правде. Према тумачењу Апелационог суда, први амандман на Устав САД не штити новинаре од обавезе да открију своје изворе када су позвани да сведоче у кривичном поступку.

"Бојим се да би ово могло имати неповољан ефекат на способности новинара да истражују осетљиве теме и извештавају о њима", рекла је Мијатовић.

Према њеним речима, влада САД би требало да штити право новинара да штити своје изворе као један од кључних принципа истраживачкој новинарства.

"Један од најбољих начина (да се та права заштите) јесте да се донесе" одговарајући закон, навела је Мијатовић.

Мијатовић је оценила да би такав закон "отклонио могућност хапшења новинара због одбијања да идентификују своје изворе и осујетио тенденције безбедносних званичника да се упуштају у прекомерно праћење новинарских активности".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси