Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ТВ Апатин тражи укидање судске пресуде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 07. 2013.

Извор: РТВ, Бета

ТВ Апатин тражи укидање судске пресуде

БЕОГРАД -Апатинска телевизија искористиће све правне лекове и затражити укидање пресуде на исплату одштете од милион динара, по приватној тужби за повреду части и угледа, најавили су данас представници те ТВ станице и Удружења новинара Србије.

Апатинска телевизија искористиће све правне лекове и затражити укидање пресуде на исплату одштете од милион динара, по приватној тужби за повреду части и угледа, најавили су данас представници те ТВ станице и Удружења новинара Србије.

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић позвао је јавност и посебно медијску заједницу, да буду солидарни и подрже ТВ Апатин и остале медије осуђене на високе новчане износе, због чије исплате им прети гашење и самим тим озбиљне последице за запослене у тим кућама.

На конференцији за новинаре он је рекао да је због истог случаја Високи апелациони суд у Новом Саду јуче осудио Радио "Дунав" на исплату 800.000 динара, а очекује се и завршетак поступка против Радио Апатина, који је такође објавио информацију.

"То говори о лошој и наопакој пракси Апелационог суда у Новом Саду", рекао је Брајовић и додао да високе новчане казне на које се осуђују медији прете увођењем аутоцензуре и угрожавању слободе медија.

Према његовим речима, спорни медијски прилози о самоубиству девојке нису нарушили Кодекс новинара, а новинари су на позив читалаца и гледалаца кренули трагом догађаја и објавили детаље који су касније потврђени.

Правни заступник ТВ Апатин Зоран Лакићевић рекао је да је одлука Апелационог суда у Новом саду незаконита и погрешна, јер тај суд није отворио расправу у поступку, ни образложио ставове због којих је изрекао такву пресуду.

"ТВ Апатин има право на ревизију поступка и на уставну жалбу, али је проблем што је пресуда Апелационог суда у Новом Саду правоснажна и што ће вероватно бити извршена пре доношења одлука Врховног касационог и Уставног суда", рекао је Лакићевић.

Лакићевић је рекао да је Основни суд у Сомбору одбацио тужбени захтев, али да је у другостепеном поступку Апелациони суд повредио основна процесна права, као и парнични поступак, јер је утврдио повреду права на приватност која се уопште не наводи у тужбеном захтеву.

Главна и одговорна уредница ТВ Апатин Весна Милановић Симичић рекла је да ће због изречене пресуде 16 сталних и хонорарних сарадника тог локалног медија вероватно остати без посла.

"Нисмо осуђени због клевете, неистина или нетачних података, већ зато што смо писали о конкретном случају. Ова пресуда отвара дилему о томе ко одмерава и преиспитује да ли интерес части, угледа и приватности претеже над слободом штампе", рекла је Милановић Симичић.

Родитељи М.Н. тужили су ТВ Апатин, Радио Дунав и Радио Апатин, јер су објавили информацију о самоубиству њихове ћерке, а због повреде части и угледа и душевног бола од сваке редакције затражено је по два милиона динара одштете.

У образложењу пресуде Апелационог суда у Новом Саду наведено је да је објављивањем информације о самоубиству девојке повређено право на приватност и да није постојао оправдани интерес јавности да сазна за тај трагични догађај.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси