Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Милион динара казне за ТВ Апатин упркос тачном извештавању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 07. 2013.

Аутор: В. Аранђеловић Извор: Политика

Милион динара казне за ТВ Апатин упркос тачном извештавању

Локални недељник „Нови глас комуне”, односно његов издавач ТВ Апатин, мораће да плати накнаду штете од милион динара родитељима студенткиње М. Н. о чијем самоубиству су извештавали. Иако су тужени због наводно изнетих неистина, Апелациони суд у Новом Саду нашао је да се њихова кривица односи на повреду права на приватност. По истом основу и Радио Дунав у обавези је да исплати 800.000 динара родитељима несрећне девојке.

Поводом такве одлуке реаговало је јуче Удружење новинара Србије (УНС), на чијој конференцији за медије је закључено да је реч о погрешном тумачењу Закона о јавном информисању, непоштовању одлука Уставног суда и праксе Европског суда за људска права, а да изречене казне воде до гашења медија.

Главна и одговорна уредница ТВ Апатин Весна Милановић-Симичић појаснила је да су са по 500.000 динара кажњени главни и одговорни уредник и оснивач медија.

– Реч је о догађају који је побудио пажњу апатинске јавности будући да је била реч о студенткињи о којој смо у више наврата извештавали као даровитој ученици. О њеном самоубиству су извештавали и сви локални, али и национални медији. У тексту смо објавили обдукциони налаз, део опроштајног писма, изјаве пријатеља... Иако ниједна од информација није нетачна, после пет месеци на адресу наше фирме стигла је тужба родитеља због изношења неистина. Као надокнаду за душевни бол тражили су 60.000 евра – прича Весна Милановић- Симичић.

Осим ТВ Апатин, родитељи су за нетачно извештавање тужили и радио станице „Дунав” и „Апатин”. У три различита судска процеса ови медији су, одлуком првостепеног суда који је утврдио да нема ниједне нетачне информације која би се окарактерисала као клевета или увреда, ослобођени тужбе. Међутим, након жалбе новосадски Апелациони суд преиначује пресуду и кажњава ТВ Апатин иако не доводи у питање истинитост извештавања.

– Апелациони суд се бавио повредом права на приватност која се уопште не наводи у тужбеном захтеву, тврдећи да није постојао оправдани интерес јавности да сазна за трагичну погибију. На тај начин поменути суд је повредио основна процесна права као и парнични поступак  – наглашава адвокат Зоран Лакићевић.

Нино Брајовић, генерални секретар Удружења новинара Србије (УНС), истакао је да се медиј у овом случају није огрешио о новинарски кодекс, као и да су сви објављени подаци (обдукциони налаз и део опроштајног писма) касније и потврђени.

– Ово говори о лошој и наопакој пракси Апелационог суда у Новом Саду, који је и новинара Ласла Шаша, због писма објављеног у рубрици „Међу нама”, осудио на 150.000 динара. Високе новчане казне на које се осуђују медији прете увођењем аутоцензуре и угрожавају слободу медија – истакао је Брајовић.

Редакција листа „Нови глас комуне” обратила се и Савету за штампу са захтевом да утврде да је било прекршаја Кодекса новинара. Заменик председника савета и председник извршног одбора УНС-а Петар Јеремић истиче да је ово први пут да се том телу обраћа редакција која је текст писала.

Предузеће ТВ Апатин запошљава 16 радника, а месечни приход од тиража недељника не прелази 25.000 динара. Зато је оцена присутних на конференцији за новинаре да надокнада штете од милион динара на врата ове локалне медијске куће ставља катанац.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси