Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Асанж: Новинари да штите своје изворе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 07. 2013.

Извор: Танјуг, РТВ

Асанж: Новинари да штите своје изворе

Оснивач сајта Викиликс Џулијан Асанж рекао је данас да пресуда изречена војнику Бредлију Менингу, који се терети за одавање поверљивих података Викиликсу, показује да новинари сада морају да се боре "раме уз раме" како би сачували своје изворе.

У интервјуу који је дао непосредно после изрицања пресуде Менингу, Асанж је изјавио да медијске организације треба да следе пример Викиликса када је реч о чувању својих извора.

Америчке новинарске организације углавном избегавају да бране своје изворе, али дошло је време да се то промени, нагласио је Асанж.

Асанж је истакао да је "обавеза сваког новинара да заштити своје изворе - и технички ако је то могуће - и обезбеди им законску и политичку подршку", пренео је АП.

Процес против Менинга опасан преседан

Асанж је, такође, оценио да је процес против Менинга опасан преседан и пример екстремизма у националној безбедности, као и да суђење никад неће бити поштено.

Асанж се обратио јавности из амбасаде еквадора у Лондону, где се налази више од годину дана, како би избегао изручење Шведској, због оптужби за сексуално узнемиравање.

128 година затвора?

Судија америчког војног суда пресудила је данас да је војник Бредли Менинг, који се терети за одавање поверљивих података Викиликсу, крив по већини од 21 тачке оптужнице, али не и за најозбиљнију - помагање непријатељу.

Упркос томе, Менинг би ипак могао да буде осуђен на доживотну робију, тачније, на 128 година затвора, ако му после саслушања које почиње сутра, буде изречена максимална казна.

Док су се присталице Менинга данас окупиле испред војне базе Форт Мид у Мериленду, пружајући подршку бившем аналитичару обавештајне службе, оптуженом за највеће одавање поверљивих информација у америчкој историји, у јавности су се чула и супротна мишљења.

У Вашингтону, представници републиканских и демократских лидера Комитета за обавештајна питања, изјавили су у заједничком саопштењу да је "правда задовољена".

"Менинг је угрозио нашу националну безбедност, нарушио поверење јавности и сада је оптужен за више озбиљних кривичних дела", наводи се у саопштењу.

Организација Репортери без граница оценила је да је пресуда Менингу "обесхрабрујуће упозорење онима који шире информације, против којих администрација Председника САД Барака Обаме спроводи офанзиву без преседана", као и да угрожава будућност истраживачког новинарства застрашујући и ућуткујући изворе информација.

Тужилац: Неодговорни, себични издајник

Судија Дениз Линд саопштила је да Менинг, оптужен за највеће одавање поверљивих информација у америчкој историји, јер је послао најмање 700.000 докумената Викиликсу, није крив за најтежу оптужбу, помагање непријатељу.

Бивши аналитичар обавештајне службе Менинг (25) рекао је да није веровао да ће информације које је обелоданио угрозити војнике у Авганистану и Ираку или националну безбедност.

У завршној речи на суђењу Менингу, војни тужилац мајор Ешден Фејн, рекао је да он представља "неодговорног, себичног издајника", који је знао да ће непријатељи Америке доћи до докумената које је предао Викиликсу.

Он је навео да је Менинг прошао обуку и да је због тога знао да документа која предаје могу да доспеју и у руке терориста.

Медији оцењују да би исход пресуде Менингу могао да утиче и на кривични процес против Едварда Сноудена, ако он икада буде изручен Сједињеним Америчким Државама.

 

Коментари (1)

Остави коментар
чет

01.08.

2013.

Пан [нерегистровани] у 02:21

Лаку Ноћ Америко...

По принципу Кадија те тужи, кадија ти суди, не видим неки велики разлог за буку
око судбине "редова Менинга" који је издао своју заклетву дату при преузимању
дужности. Морална одговорност, нажалост, лежи , на онима који су аутори "тај-
них" докумената који их, уместо срамних, сматрају виспреним политичким по-
тезима и то, у њиховој свести стотине Ансанжа неће променити. Хоће ли било
коме од прозваних "фалити длака са главе"? Сва постаје фарса, а нарочито процена
штете које Менинг проузроковао достављењеним документима. Да ли се било шта десило? Да ли је некоме нанео "душевну бол"? "Материјалну штету"? А суди му се као сериском убици. Непримерено.
Само питање извора , са друге стране, је врло дискутибилно јер је могуће осигурати
његову тајност само условима апсолутне демократије за коју нисам чуо да негде
постоји, нарочито не у УСА...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси