Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Полиграф за случај Ћурувија данас нема смисла
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 12. 2013.

Аутор: Ј. Лукач Извор: Данас

Полиграф за случај Ћурувија данас нема смисла

Да ли су током скоро 15 година, колико се истрага о убиству новинара Славка Ћурувије држи формално отвореном, некадашњи ДБ-овци Милан Радоњић и Ратко Ромић дали изјаву на полиграфу, јавности није познато, а њихова адвокатица Зора Добричанин Никодиновић каже за Данас да то и не би могла да открије, пошто је поступак тајан.

- Ниједном свом клијенту ни у једном предмету не саветујем, нити дозвољавам, да иде на полиграф. У овом случају после толико година и толико повлачења по медијима полиграф не би ни имао смисла, јер је после свега што је написано о њима, нормално да се људи узнемире. Полиграф може да буде ефикасан само кад се неко испитује одмах пошто се деси то за шта се испитује, каже Никодиновићева.

Додаје да ће својим клијентима испитивање на полиграфу дозвољавати (у било ком случају) када то буде средство према Закону о кривичном поступку и када испитивању буду могли да присуствују и адвокати.

Према доступним и раније објављеним информацијама бивши шеф београдског РДБ-а Милан Радоњић је у истрази испричао да су припадници београдског РДБ пратили Ћурувију до неколико минута пред убиство зато што је убијени новинар требало да оствари „безбедносно интересантну везу“, те да су агенти повучени кад је дошао до улаза где је становао.

Подсетимо, Комисија за истину о убијеним новинарима ускоро ће заокружити пуну годишњицу рада, а током тог времена више пута су најављивани помаци постигнути посебно у случају Ћурувије и убијеног дописника Вечерњих новости из Јагодине Милана Пантића.

Међутим, прошле недеље је поводом акције јавног објављивања „беле књиге“ о претњама и насиљу над новинарима, која би почела претећим писмима које су добијали Ћурувија, Пантић и Дада Вујасиновић, а наставила би се актуелним претњама садашњим редакцијама, Веран Матић објавио и да је нестала бележница са подацима једног сведока. Реч је наводно о подацима сведока који је изјавио да је видео убицу Ћурувије 11. априла 1999. и да би га могао препознати. Бележница је, по Матићевим речима, нестала из једне невладине организације којој се сведок јавио. Матић је додао и да сем некадашњег шефа РДБ Радомира Марковића, још најмање пет особа могу да посведоче ко је убио Ћурувију.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси