Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СНС и ДС разменили оптужбе због инцидената
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 12. 2013.

Аутор: М. А. Извор: Политика

СНС и ДС разменили оптужбе због инцидената

На два бирачка места у Бачком Грачацу, у општини Оџаци, гласање је јуче било прекинуто на сат времена због туче. Мада званичних приговора на ток гласања на бирачким местима, четири и пет у Бачком Грачацу, није било, изборна комисија је из безбедносних разлога донела одлуку о једносатном прекиду гласања, које је потом настављено пошто је полиција проценила да је стање безбедно, преноси Танјуг.

Новинари и сниматељи Телевизија Б92 и ТВ Прва физички су јуче нападнути док су снимали инциденте на гласачким местима у општини Оџаци. Новинарка Јована Штетин испричала је агенцији Бета да су физички нападнути док су снимали тучу испред једног бирачког места у Бачком Грачацу. „Стигли смо на лице догађаја када је то бирачко место било затворено због туче. Снимали смо кошкање испред бирачког места, које је још трајало, после чега су почели да нас псују и да физички насрћу на нас”, казала је Јована Штетин.

По њеним речима, спасла их је полиција која је окружила новинарске екипе и тако их заштитила. Поред Јоване Штетин, нападнут је и сниматељ ТВБ92 Дејан Гољевац, као и новинарка и сниматељ ТВ Прве, Биљана Гаврић и Лазар Вукадиновић.

Одмах после ових инцидената, Демократска странка (ДС) оптужила је Српску напредну странку (СНС) да је у сва места општине Оџаци у којима су јуче одржани локални избори упутила своје, како наводи, батинаше који проверавају да ли ти грађани гласају за СНС. „Поред службених аутомобила јавних предузећа из Новог Сада, улице Оџака врве од црних аутомобила и џипова с регистрацијама из целе Србије. По речима полицајаца који су контролисали возила на местима где је дошло до инцидената, регистарске ознаке тих возила су лажне”, пише у саопштењу ДС-а које је пренела Бета. Додаје се да је у Богојеву нападнута породица члана бирачког одбора из ДС-а, те је једна особа упућена и у сомборску болницу. „До туча и кошкања је дошло на готово свим бирачким местима”, тврди ДС.

Та странка је навела да је у штабу СНС-а виђен Зоран Милојевић – Зеља, за којег се у саопштењу тврди да се против њега води поступак због напада и киднаповања активиста ДС-а у Врбасу.

С друге стране, градски одбор СНС-а Нови Сад саопштио је јуче да је у инциденту у непосредној близини биралишта у Бачком Грачацу повређена њихова активисткиња, која је пребачена у болницу, пренео је Тањуг. СНС у саопштењу позива полицију да реши случај који се догодио у Бачком Грачацу и да пронађе починиоце.

СНС је оптужио ДС да се служи „гебелсовским методама” и да од жртве покушава да направи насилнике.

„ДС нападнуте и пребијене представља као нападаче, а активисте СНС-а представља као батинаше”, пише у саопштењу СНС-а. СНС је оценио да је „скандалозно” то што ДС оптужује било кога за коришћење службених аутомобила, када Оџаци „у досадашњој историји на једном месту нису видели већи број лимузина”.

Протест УНС-а због напада на новинаре

Удружење новинара Србије (УНС) протестовало је синоћ због претњи и напада на новинаре и сниматеље ТВ Б92 и ТВ Прва испред бирачког места у Бачком Грачацу, у општини Оџаци. Удружење новинара Србије затражило је да полиција истражи инцидент и што хитније процесуира виновнике, пренела је Бета. За угрожавање безбедности новинара на задатку запрећена је казна од шест месеци до пет година затвора.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси