Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Не компликујте свој пут ка ЕУ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 08. 2009.

Извор: Данас

Не компликујте свој пут ка ЕУ

Београд - Европски парламент ће, у септембру када будемо доносили одлуку о приоритетима нашег рада и о извештајима појединих држава које иду у правцу кандидатуре, посебно бити осетљив на питање људских права и слободе медија, што је директно повезано једно с другим. Ако би тај закон био донет, морали бисмо урадити анализу тог закона и уважити став невладиних организација које су биле веома критичне - каже за Данас Јелко Кацин, известилац Европског парламента за Србију, коментаришући могуће доношење измена Закона о јавном информисању.



Да ли би доношење закона могло да утиче на процес европских интеграција Србије?

- Елементарно питање европеизације и уласка у ЕУ је увек једно те исто. То је питање људских права, демократије, слободе медија, што је предуслов за прво и друго.

У којој мери репутација Србије може да буде угрожена међу државама чланицама ЕУ доношењем једног оваквог закона?

- Свакако такав закон може додатно закомпликовати ситуацију у Србији која је већ доста сложена. Ту је већ проблем сарадње с Хагом и као последица блокирање ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању и одлагање примене Прелазног трговинског споразума. То су ствари које су од изузетне важности, али на другој страни треба рећи да Србија добро напредује што се тиче укидања виза. Мислим да не би имало никаквог смисла да себи компликује ситуацију законом који јој не би користио на путу у ЕУ.

Како бисте оценили медијске слободе у Србији?

 - Прави тренутак да се да једна таква оцена јесте тек после доношења овог закона. Немојте ме погрешно схватити, али то су српска посла и ту је српска одговорност. На нама је да пратимо и да дамо фер, коректну оцену онога што се дешава у Србији, не да се мешамо.

И. Живановић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси