Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Закон о информисању не може бити повучен из Скупштине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 08. 2009.

Извор: Политика

Закон о информисању не може бити повучен из Скупштине


Спорни закон о јавном информисању више не може бити повучен из скупштинске процедуре, нити на њега могу бити уложени нови амандмани, па Народна скупштина Србије 31. августа може да усвоји, или одбаци владин, већ раније, кориговани предлог.

Закон би могао бити промењен само усвајањем неког од већ поднетих амандмана о којима је, такође, обављена расправа, али је такав сценарио мало вероватан.

Закон је, према пословнику, могао бити повучен само до окончања претреса на седници парламента. Уколико посланици 31. августа усвоје закон у начелу, тек тада се прелази на гласање о амандманима. Од 46 посланичких амандмана, само два је поднео ДС (они не мењају суштински текст закона). Све остале су поднели опозиционари, осим ЛДП-а, који није поднео ниједан са образложењем да је „закон толико лош да га амандмани не могу променити”.

Како је тада објаснио Чедомир Јовановић, лидер ЛДП-а, једини излаз за владајућу коалицију јесте повлачење закона из процедуре.

Влада није послушала Јовановићев савет, а лидер ЛДП-а је, ипак, касније спасао владајућу коалицију договором са ДС-ом и Г17 плус да се гласање о закону одложи до 31. августа, а да се у септембру донесе „сет медијских закона у договору са новинарским удружењима, ОЕБС-ом...”

ЛДП може гласати само за већ постојећи владин предлог, или своју подршку условити прихватањем неког од постојећих амандмана. Али, мало је вероватно да ЛДП захтева од владајуће коалиције да усвоји, на пример, амандмане СРС-а, СНС-а и Владана Батића (ДХСС), којима се тражи брисање свих чланова закона. Ако би тако нешто и било затражено, Г17 плус вероватно не би прихватио и закон опет не би прошао.

Опозиције и даље тврде да ће 31. августа доћи у пуном саставу и да ће учинити све да закон не прође. Али, владајућа коалиција б и ипак, без СПС-а (уздржани) и ЈС-а (против), могла уз помоћ ЛДП-а да „намакне” потребан број гласова за усвајање закона о информисању у облику у коме је предложен

М. Чекеревац

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси