Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Судије: Како да судимо новинарима?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 09. 2009.

Извор: Прес

Судије: Како да судимо новинарима?


БЕОГРАД - Судије трговинских судова у унутрашњости Србије кажу да не знају како да суде медијима на основу новог Закона о информисању! Судије истичу да до сада никад нису судили новинарима и да ће пре него што то почну да раде морати да иду на обуку.

Према новом Закону, поступци против медија измештени су из редовних у трговинске судове.

Портпарол Трговинског суда у Ваљеву, судија Душко Петровић, каже за Пресс да Закон о информисању уноси низ недоумица у судску праксу, посебно у делу који се тиче казнене политике. Према његовим речима, Закон о информисању је у директној супротности са Законом о привредним преступима, на чијим основама раде трговински судови.Закон против закона

- У члану 92а Закона о информисању пише да се за привредни преступ казном до 20 милиона динара може казнити оснивач јавног гласила, док је у Закону о привредним преступима највиша прописана казна три милиона динара. Знате, на почетку Правног факултета учили смо да се не може дерогирати закон опште природе, што Закон о привредним преступима јесте. Зато не знам како ће се примењивати казна од 20 милиона ако се зна да је максимална три милиона! - каже Петровић. Он додаје да би много боље било да су спорови против медија остали код редовних судова.- Њима је ова материја далеко ближа него судијама трговинских судова. Вероватно ће моје колеге морати да иду на курсеве да би могле да примењују Закон о информисању - каже Петровић.

Судија и портпарол Трговинског суда у Сремској Митровици Драгица Гачић-Петковић каже да до сада нису имали никакве разговоре о примени Закона.
- Немамо искуства у поступцима против медија и надам се да ће то бити једна од тема семинара трговинских судова који је управо почео - каже Гачић-Петковић
.
Јасмина Поповић, судија Трговинског суда у Зајечару, признаје за Пресс да у својој пракси никад није радила с медијима, и додаје да је „тешко рећи како ће се Закон о информисању примењивати у пракси“.

И судија Трговинског суда у Крагујевцу Бранислав Јововић признаје да је за њега медијска област „непознаница“ и да тек треба да се упозна са Законом.
- Из медија знам да је закон такав какав јесте, али нама правницима не остаје ништа друго осим да га примењујемо. Требаће времена да видимо како ће то у пракси изгледати - каже Јововић.

Секретар Трговинског суда у Ужицу Драгана Пешић каже да судије морају да пресуђују по закону „какав год закон био“.
- Све проблеме око Закона о информисању мораћемо да решавамо у ходу. И ништа од тога не сме да траје дуго да не би трпела ниједна од страна у спору - скептична је Пешићева.

Минималне казне за медије

Портпарол Трговинског суда у Чачку Биљана Ђоковић каже да је просто немогуће сада предвидети како ће се Закон о информисању спроводити у пракси и да ли ће судије морати да иду на додатну едукацију како би могле да спроводе овај закон.

Један од ретких судија који не очекује проблеме с медијима јесте судија Бојана Миљуш-Мартиновић из Трговинског суда у Панчеву. Она каже да Закон није донео ништа спектакуларно ново.

- У самом Закону има ситних недоумица, али све остало је занат. Овде се пре свега ради о казнама које су предвиђене законом. Чињеница је да су и до сада, пре усвојених Измена и допуна Закона, судије изрицале минималне новчане казне. Сматрам да ће се таква пракса наставити. И не очекујем неке проблеме осим што ће изрицањем неких казни јавно мнење бити узнемирено. Мислим, пре свега, на неке централне медије, у провинцијама не очекујем никакве проблеме - каже Мартиновић.

Антрфиле :

Ко ће дизати судије из кревета


Портпарол Трговинског суда у Ваљеву Душко Петровић истиче да би велики проблем у функционисању Закона о информисању могао да буде и прописани рок од „само“ 12 сати према ком судије морају да реагују на захтев јавног тужиоца.

- Верујем да ће се појавити и проблем код тужиоца и колико су они спремни да процене да ли у овако кратком року могу да покрену поступак против медија - каже Петровић.

Судија Трговинског суда у Сремској Митровици Драгица Гачић-Петковић врло сликовито објашњава проблем рока од 12 сати у коме би тужиоци морали да покрену поступак против медија.
- Тужилац мора да има у виду да судови не раде ноћу и мора да пази када и у које време покреће поступак - објашњава Гачићева.

Маловић: Судије да спроводе закон

Министарка правде Снежана Маловић изразила је очекивање да ће судови у Србији ваљано примењивати измене и допуне Закона о јавном информисању, чија је примена данас почела.

- Министарство правде неће давати никаква упутства судијама у вези са применом Закона о изменама и допунама Закона о јавном информисању, пошто то није у његовој надлежности.

Од представника ОЕБС-а у Србији добила сам уверавања да ће они спровести програм обуке судија, чији је главни циљ да се закон спроводи на квалитетан и ваљан начин - рекла је Маловић.

Б. Бојић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси