Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дерипаска купује фирму од Цанета Суботића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 09. 2009.

Извор: Данас

Дерипаска купује фирму од Цанета Суботића


Предузеће за продају штампе Футура плус добија новог власника. До краја недеље у Палати правде биће оверен купопродајни уговор. Олег Дерипаска у Београд стиже у октобру заједно са руским председником Димитријем Медведевим.

Београд - Руска компанија Рус печат, власништво познатог бизнисмена и милијардера Олега Дерипаске купила је дистрибутерску кућу Футура плус, која у Србији има више од 1.150 продајних објеката а контролише 22 одсто тржишта дистрибуције штампе, сазнаје Данас из добро обавештених извора. До краја недеље у Палати правде биће оверен купопродајни уговор, како би се у што краћем року обавила докапитализација и измириле доспеле обавезе Футуре плус, односно деблокирао рачун који је тренутно за око 200 милиона динара „у црвеном“. Посебан печат на овај купопродајни уговор даће и сам Олег Дерипаска, који у Београд стиже у октобру заједно са руским председником Димитријем Медведевим.

Куповина Футуре плус биће прво Дерипаскино инвестирање на територији Србије, али да је заинтересован за долазак на наше тржиште сведочи податак да је у два наврата, преко своје кипарске компаније СМР (Сојуз метал ресурс) био учесник на тендеру за продају Рударско топионичарског басена Бор. Колико ће Дерипаска искеширати за куповину српске дистрибутерске куће Футуре плус, која је од краја 2006. године у власништву Станка Суботица Цанета, јуче нисмо успели званично да сазнамо. Незванично, сазнајемо да је руски партнер обећао измирење свих приспелих обавеза Футуре и гарантовао да неће бити отпуштања радника нити промене делатности, јер се Рус печат, такође, бави дистрибуцијом штампе. Футура запошљава 3.180 радника чија је просечна плата око 17.000 динара.

Небојша Јестровић, генерални директор Футуре плус ових дана на конференцији за новинаре рекао је да је компанија у проблемима и да постоје неизмирена дуговања за продату штампу. Дугови Футуре износе око 200 милиона динара .“Дуговање према компанији Рингиер износи око 40 милиона динара, Вечерњим новостима дугујемо око 20, Пресу 40 милиона динара, ПНМ 55 милиона, а Политици девет милиона динара. Укупно дугујемо 202 милиона динара рекао је Јестровић и објаснио да ни Футурина потраживања нису мала и да износе 250 милиона динара. Јестровић је навео и да Делта дугује Футури плус око 60 милиона динара, Идеа 15 милиона, Милошциц 20 милиона, Бега прес 33 милиона, Штампа Црне Горе пет милиона, мали трговци око 40 милиона и неактивни око 50 милиона динара.

У Фурури плус верују да ће долазак новог стратешког партнера обезбедити боље дане за компанију, јер Олег Дерипаска није било ко. Према писању часописа „Форбс“, реч о 39-годишњем бизнисмену који у Русији заузима друго место са капиталом од 16,8 милијарди долара, одмах иза Романа Абрамовица.

Да подсетимо, пословање Футуре плус избило је у први план протекле недеље када је Асоцијације медија одлучила да бојкотује киоске „Футуре плус“ због нагомиланих дуговања. На киосцима „Футуре плус“ нема листова „Ало“, „Блиц“, „Вечерње новости“, „Политика“, „Спорт“, „Спортски журнал“, „Прес“ и „Привредни преглед“, а и даље се продају „Данас“, „Глас јавности“, „Курир“, „Правда“ и „Борба“ пошто њихови издавачи нису у Асоцијацији медија која је организовала бојкот.

Антрфиле :

Бизнисмен близак Кремљу


Олег Владимирович Дерипаска рођен је 1968. године и детињство је провео уз, како сам истиче, минимални животни стандард, у селу на југу Русије. Завршио је два факултета - физику и бизнис и још током студија почео да тргује акцијама фабрика алуминијума, као брокер на руској берзи, али је богатство стекао после оснивања сопствене компаније, Росалуминпродукт. Заједно са још двојицом руских олигарха Романом Абрамовичем и Борисом Березовским 1999. године оснива фирму Сибирски алуминијум, која се годину касније са фирмом Сибњефт уједињује у гигантску холдинг компанију Русал. Тренутно, његова главна компанија је Базни елемент, преко које је своје пословне активности проширио и на аутомобиле, грађевинарство, авијацију, финансијске услуге и енергетику. Руски медији пишу да је Дерипаска лицни пријатељ премијера Путина, али и сам има многе функције. Он је председник Међународне трговинске коморе Руске Федерације, члан Савета привредника при влади, а 1999. године награђен је високим државним одликовањем, орденом Дружбе. Дерипаска у Русији преко холдинга Русал контролише 70 одсто трговине алуминијумом, док је у свету на другом месту и преко иностраних фирми контролише десет одсто трговине тим металом.

М. Р. М. - А. М.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси