Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уставни суд Србије мора да оцени нови Закон о информисању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 09. 2009.

Извор: Прес

Уставни суд Србије мора да оцени нови Закон о информисању


Београд - Заштитник грађана, омбудсман Саша Јанковић, поднео је јуче Уставном суду предлог за оцену уставности измена Закона о информисању. Он за Пресс каже да је тим стручњака које је окупио утврдио да је спорно неколико одредби у измена овог закона, чију оцену уставности тражи.


У групи коју је формирао су професори уставног права Маријана Пајванчић и Владимир Водинелић, медијски експерт Раде Вељановски и адвокат Слободан Кремењак.

- У изменама Закона о информисању спорна је одредба о оснивању медија, јер Устав каже да свако има право да оснива медије, док је закон оставио могућност да то чине само домаћа правна лица, односно предузећа. Даље, законом је уведена забрана делатности због одсуства регистрације, тако да ће медијима који почињу да раде и нису уписани у регистар бити забрањен рад. То омогућава држави да административном мером неком медију онемогући рад. Узмите, на пример, политичке партије које се уписују у регистар политичких партија, али њих нико не може забранити ако се не упишу у тај регистар - објашњава Јанковић.Он додаје да закон забрањује оном ко је оснивач јавног медија да пренесе то право другом.

- Тако да предузеће које је основало медиј не може да каже „ја више нећу да будем власник овог медија и продајем га другом предузећу“. Даље, закон предвиђа и да се за прекршаје покреће поступак пред Привредним судом и да се третира као привредни прекршај, што ће такође оцењивати Уставни суд - рекао је Јанковић, и додао да је закон промењен без јавне расправе.Јанковић истиче да је Закон о информисању важан за све грађане Србије, а не само за новинаре, јер је новинарство један од темеља демократије и ако се унесе страх од гашења медија, то угрожава право грађана на информисање.Саветник за односе Уставног суда Србије Дејан Милић изјавио је да је УСС примио предлог Заштитника грађана за оцену уставности Закона о изменама и допунама Закона о информисању.

Б. Бојић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси