Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тврде да нису надлежни
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 09. 2009.

Извор: Глас јавности

Тврде да нису надлежни


Београд - Министарство културе не поштује законе чији је предлагач јер већ 22 дана одбија да одговори на неколико питања које постављају редакције Гласа јавности и Курира. Тачније, из Министарства, на чијем се челу налази функционер Г17 плус Небојша Брадић, добили смо „одговор“ у којем се каже да, с обзиром на то да се наша питања не односе на одређене акте и документа из њихове надлежности, они не могу да нам изађу у сусрет
.

Подсећамо, у текстовима које смо објављивали, али и уз помоћ повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића, од Министарства културе покушали смо да добијем одговоре на следећа питања:

- Како коментаришете чињеницу да је део стручне јавности закључио да су одређени делови Закона о информисању, чији сте ви предлагач, противуставни?

- Да ли очекујете неке (и које) последице уколико Уставни суд утврди да су одређене одредбе Закона о информисању противне Уставу?

- Државна секретарка Надица Момиров тврди да је Министарство консултовало УСС пре самог предлагања закона, што у УСС демантују. С ким сте се тачно консултовали у УСС и да ли сте имали незваничне разговоре с неким из УСС?

- Ко је писао предлог закона о изменама и допунама Закона о јавном информисању?

Након ургирања Родољуба Шабића нашој редакцији јуче је достављен „одговор“ на питање о томе ко је писао овај закон.

- Обавештавамо вас да не постоји законска обавеза Министарства да се при изради нацрта закона именују појединци за њихово писање, као и да се формирају радне групе. Министарство културе је у сарадњи с Министарством правде припремило Нацрт закона о изменама и допунама Закона о информисању. У припреми нацрта закона позитивно мишљење дали су и Министарство финансија, Министарство економије и регионалног развоја и Канцеларија за европске интеграције - наводи се у „образложењу“ Министарства културе. На преостала питања одговоре нисмо добили.

Међутим, иако у Министарству културе тврде да је у изради поменутог закона учествовало и Министарство правде, државни секретар овог министарства Слободан Хомен тврди за Глас јавности да они нису учествовали у изради Закона о информисању!

- Министарство правде није задужено ни за један закон из области информисања, већ је то у надлежности Министарства културе. Они су предлагачи закона и у Скупштини су га бранили. Ми смо само дали мишљење на висину казни, рекли смо да су казне превисоке и да их треба поново размотрити. Тиме се исцрпљује свака прича о томе ко је писао закон - поручује Хомен.

Професор права Владимир Водинелић каже да га овај случај подсећа на онај пре неколико година када је БИА одбила да објави податке о прислушкивању грађана.

- Следећи корак је обраћање Врховном суду Србије. Они ће усвојити ваш захтев и наложити министарству да вам да тражене податке, уколико имате право на њих. По Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја свако има право да тражи информације које се налазе у поседу органа јавне власти, и то без обзира на то у ком се облику оне налазе - тврди Водинелић.

Нино Брајовић, секретар УНС, који је у име овог удружења послао Министарству културе исто питање и добио исти одговор, каже да се мора правити разлика да ли документ постоји или не.

- У овом случају не постоји документ и зато смо ми упутили нови захтев у којем постављамо исто питање - ко су људи из Министарства културе који су радили на овом закону - закључује Брајовић.

Антрфиле :

Момиров: Законом није регулисана обавеза


Државна секретарка у Министарству културе Надица Момиров каже за Глас јавности да ниједан закон није дефинисао ко треба да пише предлог закона.

- Законе пишу они који примају плату у администрацији јер нема законског основа да се организује радна група изван министарства. Када бисмо то урадили, морали бисмо да се за додатна средства обраћамо међународним институцијама - истиче Момирова.

Слобода штампе у Африци


Конференција о новинарској етици и саморегулацији одржана је у Абуџи, престоници Нигерије, 3. и 4. априла 2000. године. Конференцију су организовали Међународна федерација новинара и Удружење западноафричких новинара, који су усвојили предложен текст.

У усвојеном документу, поред општих одредби о слободи изражавања, пише да закони треба изричито да гарантују слободу штампе:- Санкције које ће изрицати саморегулаторна тела неће бити драконске, како се не би подривала слобода штампе.

- Званичне власти дужне су да створе законски оквир у складу са уставом који гарантује основна људска права, пре свега слободу изражавања и слободу медија.- Сви закони који спутавају развој живе и снажне штампе, поготово они који предвиђају строге казне за новинарски рад, укључујући и кривично гоњење за клевету, морају бити укинути.

- Званичници власти, владини службеници и политичари треба да буду подвргнути већем степену провере од стране медија.

- Не треба захтевати да мишљења или вредносни судови буду поткрепљени чврстим доказима.- Треба сузбијати распрострањену праксу да се судским путем налаже исплата одштете за клевету.

Г. Раковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси