Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  О медијима без журбе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 09. 2009.

Извор: Вечерње новости

О медијима без журбе


Заштитник  грађана Саша Јанковић, који је поднео предлог за испитивање уставности појединих одредби Закона о изменама и допунама закона о јавном информисању, сматра да би што скорија одлука Уставног суда, била од велике користи за потпуно остваривање права и слобода грађана.

Председница овог суда Боса Ненадић каже да је предмет већ формиран и да су одређени судија известилац и обрађивач.

- Пошто је реч о предлогу за оцену уставности и законитости заштитника који је овлашћени предлагач, Уставни суд је у обавези да га достави Скупштини на одговор - објашњава др Ненадић.

Још није познато када ће текст закона бити прослеђен у парламент, али тек од тог тренутка почиње да тече рок за одговор на питање - да ли је овај акт, по мишљењу посланика на линији са Уставом. Суд од парламента може да затражи изјашњавање за 15 или више дана.

Суд ће, за сада, поступати у редовном поступку.

- Уставни суд је обавезан да хитно поступа само код оцене уставности оног закона који још није проглашен - објашњава Дејан Милић, саветник за медије у овом суду.

- То овде није случај. Али, ако суд сматра да постоје важни разлози за то, може на предлог судије известиоца да предмет ради приоритетно.Он наглашава да ће се предлог омбудсмана, највероватније, спојити са иницијативом за оцену уставности, коју су пре неколико дана поднели предузеће „Палма д.о.о“ и један грађанин.

Саша Јанковић, између осталог, тврди да је спорна одредба о оснивању медија, јер Устав каже да свако има право да оснива медије, док је закон оставио могућност да то чине само домаћа правна лица, односно предузећа.

Антрфиле :

Поступак


УСС ће одлучивати и о одредби према којој се медијима забрањује деловање ако нису регистровани. Судије ће испитати и да ли уставно начело једнакости пред законом, важи и за „седму силу“, јер су казне за преступе и прекршаје које предвиђа овај закон, знатно веће од казни које предвиђају други закони.

Е. Р.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси