Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Брутални обрачун с Куриром и Гласом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 09. 2009.

Извор: Глас jавности

Брутални обрачун с Куриром и Гласом


Београд - Редакције дневних листова Глас јавности и Курир, као и недељника Гром и Стил, у Влајковићевој 8, јуче су неколико сати биле под опсадом, пошто је педесетак пореских полицајаца под пратњом јаких полицијских снага у току преподнева упало у просторије стручних служби и почело незаконито да односи пословну документацију!

Незаконита пленидба завршена је у поподневним сатима, када су се сви порески инспектори, али и припадници МУП Србије, повукли из наших просторија.Менаџмент и уредништво Курира поручују да ће одговор на овакав вид тортуре бити још жешћи и обећавају да брутално државно разрачунавање с Куриром и Гласом јавности неће спречити наше листове да и убудуће извештавају о свим случајевима корупције, али и о аферама чији су актери бројни државни функционери!

Одговорни уредник Курира Раде Јеринић тврди да ће, иако је пленидба пословне документације противзаконита, Курир наставити да истинито информише читаоце.

- Испратили смо једног диктатора Милошевића, испратићемо и другог, то није никакав проблем! Порески полицајци су око 10 часова упали у просторију у којој се налази наша пословна документација, истерали службенике који су се ту налазили и почели са незаконитим одношењем документације - наводи Јеринић.Представник заступника капитала и сувласник Курира и Гласа јавности Александар Родић истиче да је медијска хајка која се води против Курира и других издања доказ да је она политички мотивисана, пошто се идентична ствар дешавала и 1999. године. Родић сматра да је највећи проблем то што су политичке партије у Србији „генератори корупције“.

- И сада раде исто што и онда - злоупотребљавају државе органе и функције, мислећи да ће заувек бити на власти, да нису пролазни. Али и ово ће проћи, Курир ће опстати и биће још жешћи и јачи. Злоупотребљавају новац пореских обвезника, држава је на ову акцију потрошила 80 милиона динара! Нису били у стању да обезбеде Параду поноса можда и због тога што је код нас ангажовано око 400 људи из МУП Србије и Пореске управе - каже Родић.

Драгана Чабаркапа, председница Синдиката новинара Србије и члан Управе УНС, каже да су та удружења „запањена опсадом која у Куриру данима траје без објашњења“.

- УНС и СНС су о свему обавестили Европску федерацију новинара, од којих очекујемо да заштите наше колеге у овим редакцијама. Од надлежних у држави захтевамо да коначно изађу са информацијом због чега се ово ради. Једно је пореско испитивање, а сасвим друго гушење медијских слобода - истиче Чабаркапа.

УНС и СНС су од МУП Србије затражили да преиспита јучерашњу интервенцију полиције у згради у којој се налазе редакције Курира и Гласа Јавности.Пореска полиција, преко београдског Окружног јавног тужилаштва, обезбедила је изговор да, мимо закона, упадне у просторије фирме Радисава Родића која је издавач Курира, Гласа јавности, Грома и Стила и тако покуша да заплени целокупну пословну документацију. На овакво безакоње порезници су се одлучили јер им од упада 15. септембра у просторије четири редакције није пошло за руком да остваре свој наум - да однесу пословну и књиговодствену документацију без икаквог записника и без претходног пописа папира, већ су били принуђени да примењују закон.

Међутим, након 11 дана од упада порезници су се одлучили да на нелегалан начин, монтирањем процеса против Родића, себи обезбеде оправдање за овако нечувено кршење закона!

Да је реч о класичном државном терору, показује и чињеница да је Окружно јавно тужилаштво прекјуче поднело захтев за спровођење истраге против Родића, Векомира Јоксимовића и Снежане Јеринић, и то због сумње да су злоупотребили службени положај. Тужилаштво је саопштило да постоји основана сумња да су Родић, Јоксимовић и Јеринићева „употребом лажне документације у Комерцијалној банци подигли кредит у износу од око 22 милиона динара, који никада није враћен и за који је банка оштећена“. Родић је ове оптужбе одбацио као „класичну будалаштину“.

Антрфиле :

Вучић: Скрећу пажњу са горућих проблема

Заменик председника СНС Александар Вучић сматра да се државни органи баве Куриром како би скренули пажњу с горућих проблема који муче грађане Србије.- Фабрикама које не раде не зна се број, све је више је сиромашних људи, све је израженије безнађе у нашем друштву. Међутим, када читате поједине новине које су под контролом државе, испада као да живимо у најсређенијој земљи, као да немамо других проблема, осим којим ћемо улицама променити називе, да ли ће гроб Драже Михаиловића бити пронађен и откопан, да ли треба да се одржи геј парада или не. Нема простора за раднике који штрајкују, за сељаке који продају јабуке за три динара по килограму или за окупацију новинске редакције - истиче Вучић, додајући да је расписивање ванредних парламентарних избора неопходно како би нова власт почела да решава нагомилане економске, социјалне и политичке проблеме у Србији.

СПС: Научили смо лекцију

СПС, једна од странка која је на примеру гушења Гласа јавности научила лекцију још 1999. године, када је на предлог ЈУЛ донет ригидан Закон о јавном информисању, данас не жели да, десет година касније, понавља исту грешку. Портпарол социјалиста Ђорђе Милићевић истиче да је СПС свој став показала приликом измена Закона о јавном информисању, оцењујући да би он могао да иде науштрб објективног и независног информисања.

- Медији морају да буду слободни и независни и не смеју да буду изложени било каквој врсти притиска. Треба им омогућити да буду гарант истине и да несметано раде, али је потребно и да одговарају за своје писање. Чињеница је да област штампаних медија није добро уређена и да нам је потребан један системски закон - сматра Милићевић.

Музика за инспекторе!

Дан раније, у ноћи између петка и суботе, редакције Гласа јавности и Курира су у знак подршке и разумевања за своје раднике који су дежурали и по 24 сата дневно, заједно с пореском полицијом, послале храну и пиће у зграду у Влајковићевој 8. Не слутећи да нам је то последње заједничко вече, редакције су спремиле мало изненађење. Присутне полицајце разгалили су истакнути естрадни уметници Чедомир Марковић и Мира Караниколић с пратећим оркестром, на задовољство свих присутних.

Књига за растанак


Редакције Гласа јавности и Курира испратиле су јуче око 17.30 часова пореске инспекторе, као и припаднике МУП Србије из зграде у Влајковићевој 8. Том приликом наше новинарке уручивале су им примерке књиге „Демократска пљачка Србије“. Док је већина полицајаца уз осмех прихватила поклон, намрштени порески инспектори само су окретали главе у страну и настављали својим путем. Многобројни грађани који су се јуче окупили испред наше зграде аплаузом су поздрављали одлазак инспектора, али и запослене у Гласу и Куриру.

Уредници (не)заинтересовани

Анкета међу главним и одговорним уредницима већине српских дневних новина показала је оно што се из њиховог извештавања види: они једноставно не брину превише о државном терору који би сутра могли да осете и на својој кожи.

Веселин Симоновић, Блиц:

- Објективно сам посматрао сва дешавања око Курира, тако да вас нисмо ни бранили, ни нападали. У сваком случају, желим да и даље наставите да излазите. Али, ако ико буде дошао да вас нападне, ево обећавам, лично ћу доћи да вас браним!

Предраг Поповић, Правда:

- Дешавања у Куриру су била потпуно очекивана, јер је намера актуелног режима да се у Србији спроведе медијски мрак. Морам да приметим да је овом приликом изостала реакција многих опозиционих странака, као и деловање такозваних новинара у Србији, али и многобројних грађана.

Манојло Вукотић, Вечерње новости:

- Немам шта да кажем, у Бањалуци сам (после чега је спустио слушалицу).

Драган Бујошевић, Политика:

- Нисам довољно упућен да бих дао било какав коментар. Када будем имао све информације, говорићу.Уредници листова Данас, Прес, Ало и Борбс нису одговарали на наше позиве.

Е. К. - Е. Г.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси