Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тријумф фотографа Преса на изложби „Прес фото Србија“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 12. 2009.

Извор: Прес

Тријумф фотографа Преса на изложби „Прес фото Србија“


У фоајеу Српског народног позоришта у Новом Саду вечерас у 19 часова биће отворена изложба најбољих фотографија у медијима „Прес фото Србија“, један од најважнијих догађаја у српској фотографији. Изложбу ће отворити помоћник градоначелника Новог Сада Владимир Копицл.

Овогодишњу изложбу и наградни конкурс обележила је апсолутна доминација фоторепортера Преса, који су пожњели награде у већини категорија. Главну награду освојио је Немања Јовановић, чија фотографија „Нереди“ је једногласно проглашена за најбољу. У области „Живот, репортажа“ победио је Ђорђе Којадиновић, са репортажом „Хирург“, док је у категорији „Уметност“ тријумфовао уредник фотографије Преса Марко Ђоковић, са репортажом „Филхармонија“. Само једна награда отишла је ван наше куће, и то Марку Ђурици који је у категорији „Личности у вестима, репортажа“ победио са репортажом „Becoming a Citizen“.

Награђена фотографија Немање Јовановића снимљена је на демонстрацијама поводом проглашења независности Косова. Како су навели организатори, „својом брзом реакцијом, Немања Јовановић се нашао у центру сукоба групе демонстраната и полиције и снимио тренутак када млади демонстрант баца комаде керамичких скулптура на групу специјалаца заустављених у јуришу.

Јовановићев снимак има врло добру сценичност издвојеног првог плана у црвеној боји и другог плана у којем доминирају силуете демонстраната у сиво-плавој боји сумрака и дима. Осим динамике и велике тензије сукоба, ова фотографија говори и о односу друштва према културним вредностима“, навели су организатори и рекли да Немању Јовановића жири награђује за „личну и професионалну храброст и пожртвованост, одличан фотографски рефлекс и добру композицију“.

Н. К.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси