Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Политика не да екран
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 12. 2009.

Извор: Вечерње новости

Политика не да екран


Сви локални медији у Смедереву до краја године биће у приватном поседу.

Последњи у ред за приватизацију стали су градски ТВ и радио, а запослени се прибојавају за егзистенцију и професионалну судбину, јер су најозбиљнији кандидати за будуће власнике политичари и бизнисмени. Ко ће и како од наредне године да информише 140.000 Смедереваца, под знаком питања је, јер се више ниједан медиј неће финансирати новцем пореских обвезника.

Један од само два приватизована недељника у Србији у 2009. години јесте смедеревски „Наш глас“, где је 40 одсто капитала имала општина. Власник новина које поседују атрактиван пословни простор од 500 квадрата, плативши 35 милиона динара, постала је кипарска фирма „Зодуфин“. Ова фирма купила је и познато одмаралиште на Дунаву. Међутим, незванично, иза кипарског инвеститора стоји домаћи бизнисмен Милан Лукић, иначе лидер групе грађана „Коалиција за боље Смедерево“, једног од четири чиниоца локалне власти.

У овом медију није било драматичних обрта, новинари се не жале на утицај „приватног“ уредника, плате су исте и редовне, а покренуто је још једно издање, „Глас села“.

Тачка на медијску транзицију биће стављена 11. децембра, када су заказане аукције за продају ТВ Смедерево и Радио Смедерева. Радио као најстарији електронски медији подунавског, јужнобанатског и шумадијског округа, са чије фреквенције је први пут програм почео да се емитује 1972, примамљив је залогај, највише због чињенице да има 600 квадрата пословног простора у елитиној градској зони.

- До сада је само један човек откупио документацију. Иронија је што је то учино уз опаску да није заинтересован за простор, већ за унапређење програма - каже Милан Петровић, директор Радио Смедерева.

Незванично, као будући власник радија, помиње се исти човек који је купио и локални недељник, а почетна цена за овај медиј је 5,3 милиона динара. Ствари нису толико „извесне“ када је реч о телевизији. Агенција за приватизацију понудила је ову кућу за само 90.000 динара.

Медиј је од оснивања пре 15 година под снажним политичким утицајем, али и финансијском заштитом. Ове године из градског буџета инкасирала је близу 20 милиона динара. Осим оскудне опреме и локалне фреквенције, ТВ нема ни свој објекат. Радници сматрају да је неправда што их је град, као оснивач и власник, пустио низ воду.

- Неће бити добро ни нама ни грађанима. Питање је ко ће их и како информисати. Са зебњом чекамо приватизацију, уз питање зашто ништа није урађено да останемо јавни локални сервис - сматра Саша Шпаровић, главни и одговорни уредник ТВ која има 43 радника.И за телевизију постоји само један потенцијални купац. Незванично их је више, а неки су носиоци највиших локалних функција. Помиње се и могућност „конзорцијума“ локалних политичара који, изгледа, не желе тако лако да се одрекну тапије на медијску пажњу.

Антрфиле :

Медијска слика


Многи локални медији нису преживели транзицију. Радио С је банкротирао, недељник „Смедеревску седмицу“ „угасили су“ дугови, као и потоње „Смедеревске новине“. Приватни радио Лукс остао је на комерцијалном програму, а од пре две године ради приватна телевизија Јерина.

Ј. Илић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси