Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари спречени да раде независно
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 12. 2009.

Извор: Дневник

Новинари спречени да раде независно


Организација медија југоисточне Европе (СЕЕМО) изразила је јуче забринутост због политичког мешања у рад јавних медија широм југоисточне и централне Европе.


„Алармирајуће је то што су новинари, уредници и менаџери у јавним сервисима медија у БиХ, Косову, Хрватској и Мађарској под политичким, економским и финансијским притиском“, наводи се у саопштењу СЕЕМО са седиштем у Бечу.

СЕЕМО наводи да су новинари Радио-телевизије БиХ под политичким притиском и да су „новинари спречени да раде независно“.Организација је додала да је „изузетно забринута због ситуације у Радио-телевизији Косова и растућег утицаја власти који користе ту медијску кућу за своју промоцију“. СЕЕМО додаје да је директор те куће поднео оставку под политичким притиском. „Неколико кршења су регистрована у уређивачкој политици Хрватске радио-телевизије“, наводи се у саопштењу и додаје да је у неколико наврата било цензуре у извештавању о „неким проблемима у хрватском друштву“.

СЕЕМО наводи и случај мађарске МТВ, која је спровела велике буџетске резове услед политичког притиска на ту медијску кућу. „Веома је узнемирујуће да политичари покушавају да користе јавне сервисе за своју пропаганду. Посебно је забрињавајуће за земље региона који је разорен ратом и да јавни сервиси играју негативну улогу“, наводи се у саопштењу.

СЕЕМО додаје да ће наставити да пажљиво надгледа ситуацију и да подржава независне медије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси