Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Локалци спасавају медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 12. 2009.

Извор: Преглед

Локалци спасавају медије


Предстојећа приватизација Радио и ТВ Ваљева отворила бројна питања и оштре полемике Из градске касе се за рад Радио Ваљева и Телевизије Ваљево годишње издваја око 20 милиона динара, док остали електронски медији у граду не добијају ниједан једини динар, што је јединствен случај у Србији


Тек приближавање „дана Д“ за локални Радио Ваљево и Регионалну ТВ Ваљево, која такође има локалну фреквенцију, пробудио је градску власт да се о томе позабави. Градско веће подржава наставак приватизације ова два јавна предузећа, али „неће дозволити“ њихову ликвидацију, чак иако они не буду продати након треће аукције. Штавише, иако Закон о радиодифузији каже да локалне самоуправе не могу бити оснивачи медија, ваљевске власти најављују да ће из буџета наставити да финансирају постојање локалног радија и телевизије.

Ове закључке Градско веће је донело након што су од Агенције за приватизацију добили допис да се изјасне да ли су за наставак или обустављање поступка приватизације Радио Ваљева и Телевизије Ваљево. Аукцијска продаја 70 одсто државног капитала ове две медијске куће у Агенцији је заказана за 11. децембар.

Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић (ДС) признаје да их је такав захтев Агенције за приватизацију „изненадио“, али да је донет закључак да локална власт неће дозволити да та два медија буду угашена.

 - Само то питање је незаконито и не би требало да се поставља, ако је држава већ кренула у поступак приватизације, тако да је оснивачу стављен „врућ кромпир у руке“ да се изјасни. У другим градовима локалне власти су се изјасниле да прихватају наставак приватизације јавних медија, па смо тако и ми урадили. С обзиром да смо ми озбиљна управа која мора да води рачуна о запосленима у јавним предузећима и њиховим породицама, закључили смо да нећемо дозволити ликвидацију ова два медија, чак иако њихова приватизација не успе - образлаже Јаковљевић.

Његов заменик Станко Терзић (СПС) каже да локална власт „не сме дозволити да 43 запослених остане без посла“ и додаје да таквом одлуком „можда са терена права силазимо на терен социјалне правде, али смо свесни да већина приватизација није била успешна“.

Градоначелник Ваљева, међутим, није прецизирао на који начин локална власт „неће дозволити“ евентуалну ликвидацију ових јавних информативних предузећа с обзиром на досадашњу праксу да су по Закону о приватизацији предузећа која ни након треће аукције нису имале купца, била гашена.

- Имамо довољно времена да до треће аукције тих медија смислимо модел, сада нећемо да прејудицирамо исход приватизације, али ћемо у буџету за 2010. годину обезбедити средства за њихово даље финансирање - каже Јаковљевић, не покушавајући да објасни зашто то до сада није учињено, јер приватизација медија траје неколико година, а рок за окончање је померан више пута.

Иначе, из градске касе се за рад Радио Ваљева и Телевизије Ваљево годишње издваја око 20 милиона динара, док остали електронски медији у граду не добијају ниједан једини динар, што је јединствен случај у Србији. Наравно, да је новац из буџета даван без тендера.

На питање да ли је одлука да се финансијска брига о локалном радију и ТВ настави и након њихове евентуалне неуспешне приватизације у супротности са Законом о радиодифузији који је изричит да локалне самоуправе не могу бити оснивачи медија, Јаковљевић је одговорио да је такав закључак донет „на основу тога што имамо информације да ће се тај Закон мењати, па ће локалне самоуправе, уколико то желе грађани, моћи да буду оснивачи медија“.

Слободан Раковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси