Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Београдизација угрожава новинарство у унутрашњости
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 12. 2009.

Извор: Политика

Београдизација угрожава новинарство у унутрашњости


Када би чувену мисао да је човек човеку вук пренели на новинарски терен, она би вероватно гласила овако: пи-ар је новинару вук. Управо због овог, својеврсног „рата” који воде они задужени за односе с јавношћу и новинари, Удружење новинара Србије је јуче организовало трибину „Централизација информисања у јавним предузећима и државним институцијама”.

Мирољуб Дугалић, дописник „Политике” из Краљева, говорио је о проблемима са којима се сусрећу новинари из унутрашњости.

– Пи-ар из провинције је, заправо, баријера између директора и новинара, јер они најчешће имају задатак да, када је нека непријатна тема у питању, одврате новинара да о томе пише. Такође, када је реч о локалу, посао пи-ара се ради узгред. Тако имамо пример да те послове обављају уз низ других радних задатака, па заинтересованог новинара упућују на овлашћене директоре или особе за односе с јавношћу који седе у Београду. То је најчешће пракса у јавним предузећима, установама и државним службама – објаснио је Дугалић.

Такође, београдизацији извора информација доприноси и приватизација локалних медија. Њихови нови власници су најчешће бизнисмени који немају додира са новинарством, али имају са политичким странкама, па се тако и уређивачка политика сели у главни град Србије.

Момчило Цебаловић, пи-ар Електропривреде Србије, дао је одговор на питање зашто неке информације не могу да буду брзо доступне.

– Нема невиних само на једној страни. Новинари, такође, својом непрофесионалношћу затварају врата брзе комуникације – рекао је он.

В. М. Д.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси