Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мрак и на екран
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 12. 2009.

Извор: Вечерње новости

Мрак и на екран


Краљево - После јануарског поништења приватизације у ЈП „Ибарске новости“ и вишемесечне агоније, почетком наредне недеље пред Трговинским судом у Краљеву, биће највероватније покренут поступак за проглашење стечаја у овој информативној кући.

На иницијативу Пореске управе, заменик Републичког јавног правобраниоца, већ је поднео Трговинском суду предлог за покретање стечајног поступка у „Ибарским новостима“, о чему ће овај суд одлучивати 21. децембра.
После поништене приватизације и катастрофалног стања у које је ово предузеће запало, а према наводима Пореске управе, „Ибарске“ само за порезе и доприносе дугују 5,3 милиона динара, а рачун предузећа блокиран је дуже од шест месеци, иако закон толерише само 45 дана блокаде.

У незавидну ситуацију „Ибарске новости“ доспеле су после приватизације 2007. године, када је ову медијску кућу, за око милион евра купио новосадски бизнисмен Остоја Тегелтија. После само годину дана, уговор је раскинут, а „Ибарске новости“ доведене до пропасти.

У међувремену, према социјалном програму, од укупно 68 запослених, 30 је уз скромне отпремнине напустило овај брод који тоне. Преостали запослени покушавају да како-тако очувају радијски програм који се емитује пуне четири деценије, као и програм регионалне телевизије која би ускоро требало да постане „пунолетна“. Истоимени недељни лист, после 60 година постојања, престао је да излази.

- Осим блокаде рачуна и неплаћених пореза, нисмо ни плате примили од октобра прошле године. Телефони и Интернет су искључени, а повериоцима се дугује више од 50 милиона динара. Срамота је што је једна угледна информативна кућа доживела овакву судбину и што се одговорни за то крију иза скута политичара - каже новинар Александар Даишевић.

Са гашењем листа „Ибарске новости“ па и истоимене куће у целини, почела је и својеврсна битка за медијски простор. Уз „Краљевачке новости“ које излазе две године, на киосцима су се појавиле - „Ибарске“ и „Градске“ новине. Од локалних телевизија, у први план избили су приватни „Мелос“ и „Ка ТВ“, а прича се и о покретању нове, иза које, наводно, пише један од челника локалне самоуправе.

Антрфиле :

Врњачка Тв непродата


Иако је била заказана за 11. децембар, продаја Врњачке радио-телевизије (ВРТ) отказана је због „правног пропуста приликом расписивања јавног позива“?! Почетна цена износила је само 283.000 динара, али за разлику од пре две године, када је ВРТ продат за баснословних 191 милион динара, а купац убрзо одустао, овога пута нико није ни откупио аукцијску документацију.

Г. Ћировић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси