Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Танјуг владин биро, РТС на буџету
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 07. 2013.

Извор: Преглед, Танјуг

Танјуг владин биро, РТС на буџету

Помоћник министра културе за медије Драган Коларевић најавио је јуче на скупштинском Одбору за културу и медије да ће најкасније до 24. јула бити објављена одлука о начину финансирања јавних сервиса Радио телевизије Србије и Радио телевизије Војводине, а идеја је да Новинска агенција Танјуг буде делом владин сервис за информисање, а делом акционарско друштво.

 

Према речима Коларевића, Танјуг ће бити по немачком моделу претворен у владин биро за комуникације. „Идеја је да Танјуг буде владин сервис за информисање, за прикупљање информација из света и слање, и тај закон може врло брзо да се донесе, онда би један део Танјуга вероватно ишао у приватизацију, делиле би се акције, и он би ишао на тржиште“, рекао је Коларевић. Он је у извештају о законодавној делатности у медијској области рекао да је радна група израдила Нацрт закона о електронским медијима и Нацрт закона о јавним медијским сервисима и да се нада да ће до среде бити објављени на сајту Министарства културе и информисања. Коларевић је истакао да је процедура око доношења закона веома компликована јер се усаглашавају са законодавством ЕУ.

Предвиђене су најмање три дебате а након тога, почетком септембра, Нацрт закона о јавним медијским сервисима и Нацрт закона о електронским медијима ићи ће у Скупштину. Посланици су највише били заинтересовани какав модел финансирања Радио телевизије Србије је усвојен, а иако се очекује објављивање Нацрта закона на сајту у среду, Коларевић још није био спреман да каже који је то модел. У паузи седнице Одбора он је новинарима изјавио да ће финансирање РТС бити из буџета, а да ће до среде конкретно рећи како ће изгледати тај модел.

„Тачно ће бити одређено посебним уговором, када и колико новца иде на рачун јавних сервиса, значи Радио телевизије Србије и Радио телевизије Војводине и то неће моћи нико да заустави, неће се доћи у ситуацију, да неко може да каже, не дам вам паре јер ви нисте објавили то и то“, казао је Коларевић.

Скупштински Одбор за културу и информисање одржао је јуче седницу на којој су представници Министарства културе и информисања поднели извештај о раду у протекла три месеца и изради медијских закона. Министар културе Братислав Петковић у извештају парламентарцима истакао је да се много радило, да ово министарство као орган државне управе има богату законодавну делатност у области медија, да је урађен нацрт Националне стратегије развоја културе у Србији до 2020. године. Министарство је у овом периоду обезбеђивало средства за делатност установа културе а створени су услови за приступ и реализацију пројеката који се финансирају из средстава претприступних фондова ЕУ. Отворен је Конак кнеза Милоша на Топчидеру и Музеј Српске православне цркве са фантастичном поставком, министар Петковић је препоручио посланицима да то свакако погледају. Председница Одбора за културу и информисање Весна Марјановић као и посланик Горица Мојовић замерили су министру што није поднео конкретан извештај о томе како су средства распоређена након ребаланса буџета.

Сматрају да је обавеза Министарства културе да обезбеди средства за функционисање институција културе и поднесе извештај о томе а институције су задужене за програмску делатност. Мојовић је истакла да Министарство културе треба да обезбеди рад музеја, позоришта, да Стенвеј клавири у концертним салама буду исправни а за програме ће се побринути саме институције. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси