Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НУНС и НДНВ подржали иницијативу да једна улица у Зрењенину добије име Радислава Дада Вујасиновић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 03. 2010.

Извор: НУНС онлајн

НУНС и НДНВ подржали иницијативу да једна улица у Зрењенину добије име Радислава Дада Вујасиновић


Независно удружење новинара Србије и Независно друштво новинара Војводине начелно подржавају закаснелу иницијативу Друштва новинара Војводине да једна улица у Зрењанину понесе име Радиславе Даде Вујасиновић, новинарке која је убијена 1994. године у Београду.

Подсећамо да је Удружење новинара Србије раније затражио да у Београду једна улица понесе име Славка Ћурувије, који је убијен 1999. године, а у Јагодини МИлана Пантића убијеног 2001.

НУНС и НДНВ сматрају да Дада Вујасиновић, Славко Ћурувија и Милан Пантић неспорно заслужују ту почаст, иако би свима било боље да су они и данас међу нама, јер би тако новинарство у Србији било квалитетније и отпорније на притиске него што је данас случај.

Желимо да верујемо да је иницијатива УНС-а коначно њихов покушај да раскрсте са тешким печатом срамоте који ово удружење носи због политизације професије и ратне пропаганде у коју су били укључени бројни његови функционери и чланови. На жалост, чињеница да у УНС-у и данас седе они који су били укључени у сам режим и ратну пропаганду оставља горак укус и када су овакве, саме по себи неспорне иницијативе у питању. Тим пре што и у самом руководству УНС-а и данас седе појединци који су се “прославили” својим ратним “извештавањем” и мирнодопским паковањем вести.

Подсећамо и да УНС током деведесетих година ништа није учинио да се открију убице Даде Вујасиновић и Славка Ћурувије као и да су неки од њихових чланова учествовали у стварању атмосфере медијског линча пре убиства Ћурувије.

УНС се, такође, никада није јасно оградио од злочиначке политике милошевићевског режима и накарадног система вредности који је владао у деведесетим и који је довео и до убистава новинара. Напротив, УНС је неретко све чинио да спречи отварање широке дебате о одговорности новинара и медија за политички, економски и морални суноврат Србије.

Иницијатива УНС-а и ДНВ има смисла само уколико су у стању да се одреде према сопственој прошлости и да искључе све оне који су били слуге ратне политике и саучесници или неми сведоци злочина, укључујући и убиства новинара.

Београд, Нови Сад, 30. марта 2010.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси